Annuar kagum dengan komitmen Ebit Liew, Uncle Kentang

21

24 FEB : Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa kagum dengan komitmen pendakwah terkenal, Ebit Lew dan aktivis masyarakat, Kuan Chee Heng dalam membantu golongan susah serta memerlukan.

Perasaan itu diluahkan beliau menerusi laman Facebook miliknya yang menyatakan perkara itu selepas mengadakan pertemuan dengan Ebit Lew kelmarin manakala Chee Heng yang lebih dikenali sebagai Uncle Kentang semalam.

Annuar berkata, beliau dapat mempelajari banyak perkara hasil pertemuan dengan kedua-duanya.

“Hari ini (Selasa) berpeluang berbual dan makan bersama En Kuan Chee Heng @ Uncle Kentang di pejabat.

“Di luar sana banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu yang begitu gigih membantu golongan yang susah dan memerlukan.

“Saya kagum dengan komitmen mereka. Banyak yang dapat saya pelajari daripada mereka,” katanya.

Menerusi kenyataan berbeza, Annuar menyatakan beliau bertemu dengan Ebit Lew dan membincangkan tentang pelbagai isu.

“Syukur Alhamdulillah saya berkesempatan untuk berbual dengan Ustaz Ebit Lew. Saya cuba untuk memahami usaha murni beliau secara dekat serta mempelajari apa yang beliau lakukan. Ada juga perkara yang kami boleh saling membantu, InsyaAllah,” katanya.

Sementara itu, Ebit Lew menerusi perkongsian di Facebooknya semalam turut memaklumkan banyak perkara yang dibincangkan bersama Ahli Parlimen Ketereh  itu demi orang miskin dan golongan memerlukan.

“Pohon doakan ya. Banyak perkara dibincangkan bersama Tan Sri Annuar Musa demi orang miskin dan orang yang memerlukan. Baik dan sangat rendah diri orangnya.

“Sedih sayu tadi berbual tentang orang susah. Ramai yang dah dibantu tapi ramai lagi yang masih memerlukan. Kami berbincang mengenai masalah kemiskinan dan kesusahan masyarakat kita,” katanya.

Dalam pada itu, Ebit berkata, antara cadangan yang akan dilakukan bersama adalah menyediakan tapak berniaga untuk penjaja dan penginapan baharu untuk mereka yang bergelandangan di Kuala Lumpur.

“Bantuan itu seperti sediakan ‘food court’ (medan selera) dan membantu mereka dari segi dana dan lain-lain.

“Kami juga akan buat restoran percuma untuk mereka yang memerlukan dan lapar untuk makan di KL (Kuala Lumpur) dan Putrajaya. Terima kasih Tan Sri (Annuar Musa). Semoga Allah beri kebaikan dan kekuatan terus membantu masyarakat. Semoga menjadi asbab kebaikan,” katanya.

Dalam pada itu, Uncle Kentang menerusi Facebooknya merakamkan penghargaan kepada Annuar yang membenarkan rakyat untuk berniaga di tepi jalan bagi membantu mereka yang terjejas disebabkan kesan pandemik COVID-19.

“Dia secara peribadi memberitahu saya bahawa semua prosedur permohonan yang menyulitkan perlu dihentikan kerana orang susah hanya berniaga untuk teruskan kehidupan.” katanya – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.