Pembahagian kerusi antara PAS-PN sudah selesai 60 peratus

28

23 FEB: Pembahagian kerusi antara PAS dan parti-parti politik yang mendokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah selesai 60 peratus dan dijangka akan dimuktamadkan tidak lama lagi.

Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, hanya kira-kira 15 kerusi yang membabitkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) belum diputuskan dan masih dalam peringkat perbincangan.

Selain daripada itu, menurut beliau, isu pengagihan kerusi berjalan lancar dengan rakan politik PN setakat ini.

“Sebanyak 15 kerusi itu dapat diselesaikan, insya-Allah. 15 kerusi saja, takkan kita nak korbankan 160 kerusi kerana 15 itu.

“Tak patut korbankan 160 kerana 15. Saya rasa ada jalan keluar,” katanya selepas menjadi tetamu rancangan Malaysia Hari Ini di TV3, hari ini.

Dalam pada itu, Muhammad Sanusi memberitahu perbincangan sedia ada menjurus kepada pertandingan dua penjuru kecuali di kawasan yang ada pertikaian.

“Kalau tak boleh selesai sangat, semua pakat nak, bertanding tiga penjuru di 15 (kerusi) itu, di tempat lain dua penjuru,” katanya.

Sementara itu, di peringkat PAS, beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat berkata, ia berjalan dengan baik dan beberapa mesyuarat diadakan dari semasa ke semasa secara dalam talian.

“Di pihak PAS berjalan dengan baik. Kita mesyuarat menyusun rancangan, semua berjalan baik. Pembahagian kerusi dengan parti yang berpakat untuk PRU ke-15 sedang berjalan dan kita melepasi 60 peratus.

“Tinggal lagi sikit membabitkan rakan-rakan kita dengan rakan-rakan kita yang lain,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.