1,086 PATI Myanmar Dihantar Pulang hari ini

32

23 FEB: Seramai 1,086 pendatang asing tanpa izin (Pati) dari Myanmar dihantar pulang menggunakan tiga kapal Tentera Laut Myanmar melalui Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Lumut, Perak, hari ini.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata, pihaknya dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya TLDM, National Task Force (NTF) dan pihak Kedutaan Myanmar telah melaksanakan program penghantaran pulang. 

“Pati warganegara Myanmar yang dihantar ini ditahan di depoh JIM seluruh negara sejak tahun lalu.

“JIM ingin menegaskan bahawa semua tahanan yang dihantar pulang adalah warganegara Myanmar dan tidak membabitkan etnik Rohingya atau pencari suaka.

“Semua yang dihantar pulang itu bersetuju untuk pulang secara sukarela tanpa paksaan mana-mana pihak,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Dalam pada itu, Khairul Dzaimee memberitahu program penghantaran pulang ini sebahagian daripada aktiviti berterusan proses pengusiran JIM bagi tahanan yang ditempatkan di depoh Imigresen.
Menurut beliau, semua tahanan yang dihantar pulang itu merupakan PATI warga Myanmar dan tidak melibatkan etnik Rohingya atau pencari suaka.

“Kesemua mereka yang dihantar pulang itu telah bersetuju untuk pulang secara sukarela tanpa paksaan mana-mana pihak,” katanya.

Beliau berkata, proses pengusiran pada tahun lalu agak perlahan kerana kebanyakan negara menutup pintu sempadan masing-masing kerana Covid-19.

Tambah beliau, pihaknya melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Wisma Putra akan terus berusaha mendapatkan persetujuan negara seperti Vietnam, Indonesia, Bangladesh dan lain-lain supaya membawa pulang rakyat mereka yang kini ditahan dalam depot Imigresen dalam jumlah yang besar.

“JIM melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Wisma Putra akan terus berusaha untuk mendapatkan persetujuan negara terbabit seperti Vietnam, Indonesia, Bangladesh dan lain-lain supaya membawa pulang rakyat mereka yang kini ditahan dalam depoh Imigresen dalam jumlah yang besar.

“Imigresen mengucapkan terima kasih atas kerjasama semua pihak khususnya TLDM dan NTF dalam menjayakan program penghantaran pulang ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.