Tentera Udara Taiwan dikerah ke Laut China Selatan

154

21 FEB : Ekoran berbelas-belas pesawat pengebom negara China melakukan latihan berdekatan dengan pulau yang dikuasai Taiwan di Laut China Selatan, negara tersebut telah mengerahkan angkatan tentera udaranya berkawal di kawasan kepulauan tersebut sebagai langkah berjaga-jaga dengan kehadiran tentera China itu.

Menurut Kementerian Pertahanan Taiwan, China berulang kali mengadakan latihan tentera di perairan sempadan berdekatan zon pertahanan udara Taiwan dan terkini angkatan tentera China melakukan latihan di kawasan berhampiran Kepulauan Pratas.

Tentera Udara Taiwan memberi amaran kepada pesawat China untuk meninggalkan kawasan itu dan kini sedang mengatur sistem peluru berpandu bagi memantau kegiatan mereka.

Jumaat lalu, sembilan pesawat tentera udara China terbang berhampiran Kepulauan Pratas termasuk lapan jet pejuang, dua pengebom H-6 dengan kuasa nuklear dan sebuah pesawat anti-kapal selam, yang dilihat berhampiran pulau berdekatan.

Kementerian Pertahanan Taiwan memberitahu mereka mengesan 11 pesawat semalam tetapi tidak memberikan perincian lanjut.

Bagaimanapun, China masih belum memberikan sebarang komen mengenai kegiatan selama dua hari itu.

Sebelum ini, Beijing memberi alasan latihan ketenteraan itu adalah sebagai tindak balas terhadap ‘komplot’ Taipei dan Washington, dalam usaha untuk  melindungi kedaulatan China.

Jurucakap Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) semalam mengulangi gesaan supaya Beijing ‘menghentikan tekanan ketenteraan, diplomatik dan ekonomi terhadap Taiwan’.

Kepulauan Pratas terletak di bahagian atas Laut China Selatan selama ini menjadi pertikaian banyak pihak dan kini turut dituntut China.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.