Vaksin Covid-19 Thailand bakal diuji ke atas manusia

16

19 FEB: Vaksin Covid-19 yang dibangunkan secara tempatan di Thailand bakal diuji ke atas manusia pada akhir bulan April atau awal Mei selepas terbukti berjaya dalam percubaan ujian yang dilakukan terhadap tikus dan monyet tahun lepas.

Pengarah Hospital Chulalongkorn, Profesor Dr. Suttipong Wacharasindhu berkata, vaksin RNA messenger (mRNA) itu yang dibangunkan Universiti Chulalongkorn terbukti mampu membina keimunan terhadap virus yang menyebabkan Covid-19.

“Fasa pertama ujian ke atas manusia akan merangkumi 72 sukarelawan di Hospital Chulalongkorn manakala fasa kedua membabitkan 300 hingga 600 sukarelawan di Hospital Chulalongkorn dan Universiti Mahidol,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Sementara itu, Ketua Penyelidik Pusat Kecemerlangan dalam Penyelidikan dan Pembangunan Vaksin di Universiti Chulalongkorn, Kiat Ruxrungtham berkata, ‘ChulaCov19’ akan dihasilkan di California dengan kapasiti pengeluaran sehingga lima juta dos menjelang akhir tahun ini.

Tambahnya, vaksin itu kemudian akan dihasilkan secara tempatan oleh syarikat Thailand, Bionet Asia Co.

Thailand berhasrat memberikan vaksinasi kepada 50 peratus penduduknya menjelang akhir tahun ini.  Kumpulan pertama 200,000 dos vaksin Covid-19 dari China dijadualkan tiba pada 24 Februari ini.

Sehingga kini, Thailand mencatatkan sejumlah 25,111 kes dengan 82 kematian.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.