Sukan bolasepak perlu diberi nafas baharu

42

18 FEB : Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sukan bola sepak negara perlu diberi nafas baharu dan mesti diperkasakan semula susulan pandemik COVID-19 yang telah memberi kesan terhadap perkembangan dan aktiviti sukan nombor satu negara ketika ini.

Menurut beliau, bola sepak tidak hanya tertumpu kepada saingan Liga Malaysia di bawah seliaan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), sebaliknya meliputi keseluruhan rantaian sukan itu di pelbagai peringkat seperti industri hiliran dan operator sukan berkaitan.

“Saya sependapat dengan pandangan Presiden FAM bahawa sukan bola sepak negara perlu diberi nafas baharu dan diperkasakan semula susulan pandemik COVID-19 yang telah memberi kesan terhadap perkembangan dan aktiviti sukan nombor satu negara itu ketika ini.

“Beliau turut memaklumkan mengenai langkah-langkah yang diambil FAM dalam memastikan Liga Malaysia yang dijadual bermula Mac ini mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan, bagi menjamin penularan wabak COVID-19 dapat dielakkan.

“Selain itu, saya juga tertarik dengan perkongsiannya mengenai agenda terkini dan hala tuju perkembangan bola sepak tempatan yang direncana FAM, antaranya saingan Liga Malaysia dan persiapan pasukan kebangsaan untuk aksi kelayakan Piala Dunia 2022 dan Piala Asia 2023,” kata Muhyiddin menerusi satu kenyataan di Facebook rasmi beliau hari ini.

Terdahulu, Muhyiddin menerima kunjungan hormat delegasi FAM yang diketuai oleh Presidennya, Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin di pejabatnya di bangunan Perdana Putra hari ini.

Turut hadir sama dalam kunjungan hormat tersebut ialah Naib Presiden FAM merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Super League (MFL), Datuk Ab Ghani Hassan dan Setiausaha Agung FAM, Stuart Ramalingam.

Tambah Muhyiddin, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican juga sentiasa berkongsi maklumat serta perkembangan terkini mengenai penganjuran Liga Malaysia dan beliau yakin dengan kerjasama erat FAM, kemeriahan sukan bola sepak kembali dapat dinikmati selepas ini.

“Saya juga mengambil kesempatan mengucapkan tahniah kepada Hamidin kerana dipilih semula selaku Presiden FAM untuk penggal 2021-2025 dan yakin dengan pengalaman yang ada, beliau mampu memacu bola sepak negara ke tahap lebih tinggi.

“Saya berharap agar FAM di bawah kepimpinan Hamidin dapat menghadiahkan berita gembira untuk rakyat dengan mengemudi skuad Harimau Malaya beraksi di pusingan akhir Kejohanan Piala Asia 2023 yang dijadual berlangsung di China,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.