Ditegur tak patuh SOP, warga emas ugut bunuh polis

69

18 FEB : Polis menahan seorang warga emas yang mengugut mahu membunuh anggota polis yang menegurnya kerana tidak mengamalkan penjarakan fizikal di sebuah restoran di Taman Sri Manja, Petaling Jaya semalam.

Ketika kejadian tersebut, warga emas berusia 62 tahun itu dilihat sedang berkumpul bersama dua lagi pelanggan di meja makan premis berkenaan.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Nik Ezanee Mohd Faisal berkata pihaknya terlebih dahulu bertindak mendekati kesemua mereka untuk memberi teguran sebelum dua daripada mereka melarikan diri.

“Akibat teguran itu, suspek enggan bekerjasama dan bertindak agresif dengan menendang dan mengugut salah seorang anggota polis yang membuat teguran kepadanya,” katanya menerusi satukenyataan hari ini.

Ekoran tindakannya itu kata Ni Ezanee, pihaknya terus menahan suspek yang juga terus mengeluarkan kata-kata kesat kepada polis walaupun ketika berada di balai polis Petaling Jaya.

Beliau berkata semakan dibuat ke atas suspek tidak memiliki sebarang rekod jenayah lampau malah dia direman selama tiga hari untuk siasatan lanjut.

“Suspek disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan, Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana ugutan jenayah dan menghalang penjawat awam menjalankan tugas serta Seksyen 90 Akta Polis kerana berkelakuan tidak senonoh semasa berada di balai polis,” katanya.

Nik Ezanee berkata suspek turut dikenakan kompaun sebanyak RM1,000 kerana ingkar arahan prosedur operasi standard Perintah Kawalan Pergerakan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.