Negara luar tidak wajar campur urusan dalaman Malaysia

71

17 FEB : Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menempelak kenyataan 90 ahli Parlimen ASEAN daripada tujuh negara ASEAN yang menggesa Yang di-Pertuan Agong serta Perdana Menteri membenarkan Parlimen bersidang tanpa sekatan secepat mungkin.

Menurut beliau, sebagai sebuah negara berdaulat, adalah tidak wajar untuk mana-mana negara asing mencampuri urusan dalaman Malaysia.

Beliau mencadangkan agar ahli-ahli Parlimen tersebut seharusnya tidak memfokuskan hanya di Malaysia juga namun negara lain dalam ASEAN yang turut bergelut isu yang sama.

“Cumanya saya berharap jika boleh seramai 90 Ahli Parlimen negara ASEAN terbabit jangan hanya tertumpu kepada persoalan demokrasi di Malaysia.

“Sedangkan ada negara ASEAN lain turut bergelut dengan isu demokrasi selepas berlaku rampasan kuasa oleh junta tentera,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid memberitahu Barisan Nasional (BN) sejak dari dahulu konsisten menolak campur tangan kuasa asing dalam urusan pentadbiran dan politik negara.

Menurut beliau, pihak luar yang dimaksudkan tidak terhad kepada kerajaan atau pimpinan negara lain, malah NGO dan media-media asing.

“Bagaimanapun dalam isu seramai 90 Ahli Parlimen negara ASEAN mendesak Parlimen Malaysia kembali bersidang mungkin melibatkan konteks yang lebih sejagat iaitu demokrasi di ASEAN.

“Tentang sistem demokrasi di salah sebuah negara ASEAN. Parlimen yang mempunyai kedudukan utama dalam sistem demokrasi telah digantung oleh salah sebuah negara anggota ASEAN,”katanya.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid yang merupakan Ahli Parlimen Bagan Datuk berkata tujuan dan prinsip diabadikan dalam Piagam ASEAN yang turut dipersetujui Malaysia iaitu kepatuhan negara anggota terhadap demokrasi.

Tambahnya, jika ini yang dimahukan, beliau berpandangan, kerajaan tidak boleh ambil mudah berhubung desakan itu.

“Kita bimbang isu ini bukan sahaja boleh memberi kesan kepada hubungan bilateral Malaysia dalam kalangan negara anggota ASEAN, malah memberi tempias kepada ekonomi Malaysia di rantau ini.

“Walhal Malaysia yang mencadangkan sebuah pelan pemulihan ekonomi ASEAN pada Persidangan Khas ASEAN Mengenai Covid-19, April tahun lalu,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH .

Get real time updates directly on you device, subscribe now.