Pengamal Media Sarawak terima suntikan vaksin 27 Feb ini

21

16 FEB: Gabungan Persatuan Wartawan Sarawak (FSJA) menyambut baik langkah kerajaan negeri apabila 150 pengamal media di Sarawak bakal menerima vaksin COVID-19 pada fasa pertama, yang akan bermula 27 Feb ini.

Presidennya, Jacqueline David Impi berkata, langkah kerajaan negeri ini yang memberikan keutamaan kepada para wartawan adalah  wajar, khususnya bagi mereka yang bertugas di zon yang telah diisytiharkan sebagai zon merah.

Menurut beliau, ini kerana wartawan juga dikira sebagai petugas barisan hadapan yang bekerja tanpa mengira waktu di lapangan, demi membuat liputan.

“Difahamkan para pengamal media antara 40,000 anggota barisan hadapan yang bakal menerima vaksin COVID-19, pada fasa pertama itu kelak.

“Kami berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana memberi keutamaan kepada kami, dan kami mahu perkara ini dijadikan contoh,” katanya, hari ini.

Terdahulu, Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Chin Zin Hing semalam menyatakan lebih 40,000 petugas barisan hadapan di Sarawak dijadual menerima suntikan vaksin COVID-19 bagi fasa pertama.

Di Sarawak, pemvaksinan dibahagikan kepada tiga fasa, pengagihan mengikut kumpulan sasar yang ditetapkan.

Fasa kedua melibatkan individu berusia 60 tahun ke atas, dan mempunyai penyakit ‘ko-morbid’ seperti kencing manis dan darah tinggi, manakala fasa ketiga untuk mereka yang berusia 60 tahun ke bawah yang tidak mempunyai penyakit kronik.

Dijangka seramai 2.2 juta rakyat Sarawak akan menerima suntikan vaksin Pfizer-BioNTech yang akan dilaksanakan sepanjang tahun ini.

Sementara itu, Presiden Persatuan Jurufoto Media Sarawak (SPPA), Mohd Radzi Bujang amat menghargao usaha gigih kerajaan negeri dalam menangani pandemik COVID-19 di samping menyifatkan tindakan ini sebagai menjaga kebajikan rakyat Sarawak.

“Semoga pengambilan vaksin dalam kalangan anggota media dapat melindungi diri sendiri dan orang ramai, daripada jangkitan COVID-19,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.