MAIWP peruntuk RM1.34 juta laksana program Dapur It’am 3.0

38

15 FEB: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)memperuntukkan RM1.34 juta bagi pelaksanaan program Dapur It’am 3.0 yang menyediakan 300 pek makanan percuma kepada petugas barisan hadapan dan golongan memerlukan setiap hari.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, program tersebut dijangka dapat memberi manfaat kepada lebih 134,000 petugas barisan hadapan, pekerja pembersihan, pemandu e-hailing dan golongan memerlukan dan terkesan akibat penularan wabak Covid-19  mulai sekarang hingga April 2021.

Beliau yang juga bekas Mufti Wilayah Persekutuan menjelaskan program Dapur It’am 3.0 adalah kesinambungan program yang dimulakan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan sepanjang Ramadan tahun lalu.

”Program berkenaan berkonsepkan ‘soup kitchen’ yang berpusat di masjid dan surau di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan yang menyediakan edaran pek makanan bermasak secara percuma kepada golongan memerlukan.

“Program diadakan setiap hari bermula hari ini sehingga 11 April depan dan akan menyediakan 300 pek makanan bermasak setiap hari

“Makanan dihasilkan pada program Dapur It’am 3.0 itu disediakan 56 masjid dan surau terpilih di Wilayah Persekutuan untuk diedarkan pada waktu tengah hari melalui wakil penduduk atau khidmat penghantar makanan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Dapur It’am di Masjid Mahmoodiah Presint 18 di Putrajaya, hari ini.

Majlis pelancaran berkenaan turut hadir, oleh Ketua Pegawai Eksekutif MAIWP, Datuk Akbar Samon dan Pengarah JAWI, Datuk Mohd Ajib Ismail.

Dalam pada itu, Zulkifli berkata, program berkenaan dijangka memberi manfaat  kepada lebih 134,000 petugas barisan hadapan, petugas kebersihan dan pemandu e-hailing.

Katanya, agihan juga diberikan kepada golongan asnaf dan B40, rakan kejiranan bukan Muslim serta golongan yang terkesan dan memerlukan di Wilayah Persekutuan.

“Program ini sebagai tanda keprihatinan terhadap mereka yang terkesan dan memerlukan dengan menyasarkan sifar lapar atau setiap keluarga mempunyai makanan di atas meja pada setiap hari ketika berdepan saat getir pandemik COVID-19,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.