SSM-PPZ MAIWP sumbang RM400,000 bantu mangsa banjir

40

13 FEB: Pusat Pungutan Zakat-Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) peruntukan RM400,000 bagi menyalurkan bantuan kemanusian bagi 900 keluarga mangsa banjir di Pahang, Johor dan Terengganu.

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Ahmad Shukri Yusoff, berkata antara barangan yang disumbangkan termasuk tilam, selimut, dapur gas, periuk nasi, kipas meja dan pengisar, dengan nilai keseluruhan berjumlah RM400,000.

Daripada jumlah itu, katanya, SSM menyumbangkan RM350,000, manakala baki RM50,000 disumbangkan oleh Darussalam Group of Company.

“SSM adalah pembayar zakat PPZ dan sebahagian bayaran zakat itu dipulangkan menerusi konsep wakalah zakat, iaitu wang bantuan diagihkan bukan saja dalam Kuala Lumpur, malah di luar ibu negara.

“Ini adalah sebahagian komitmen PPZ-MAIWP untuk membantu mangsa banjir bersama syarikat korporat yang menjadi pembayar zakat kami.

“Semua 10 barangan keperluan yang disumbangkan hari ini juga diputuskan selepas mendapat nasihat majlis agama Islam negeri berkenaan, kerana kita tak mahu berlaku pembaziran jika menghantar barang yang sudah diperoleh mangsa banjir,” katanya ketika sidang media selepas Majlis Perlepasan Misi Pasca Banjir Khaira PPZ dan SSM 2021 di Wisma PPZ hari ini.

Yang turut hadir, Pengerusi PPZ-MAIWP, Datuk Seri Syed Ali Al-Habshee dan Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Nor Azimah Abdul Aziz.

Terdahulu, dalam ucapannya, Ahmad Shukri berharap, bantuan pasca banjir itu diharap membuka mata masyarakat bahawa agensi zakat memainkan peranan dalam membantu masyarakat yang memerlukan.

“Semoga dengan usaha ini dapat membuka mata masyarakat bahawa sebenarnya, agensi zakat dan syarikat berkaitan kerajaan bukan saja bekerja dalam pejabat, tetapi ada jiwa untuk membantu mereka yang memerlukan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.