Dua lelaki cuba balik kampung dikompaun RM1,000

67

12 FEB : Dua lelaki masing-masing dikenakan kompaun RM1,000 selepas ditahan dalam sekatan jalan raya (SJR) di Kampung Asap, Bentong ekoran cuba balik kampung sempena cuti Tahun Baharu Cina dengan menaiki bas tanpa kebenaran pihak berkuasa.

Kedua-dua lelaki berusia 21 dan 29 tahun itu gagal mengemukakan dokumen rentas negeri yang sah ketika pemeriksaan dilakukan di SJR itu jam 12.10 tengah malam.

Menurut Ketua Polis Daerah Bentong, Superintendan Zaiham Mohd Kahar, pasukan pemantau Op COVID-19 membuat pemeriksaan mengejut ke atas sebuah pengangkutan awam yang datang dari Selangor menuju ke Kelantan.

“Seramai 23 penumpang telah diperiksa dan didapati dua warganegara tempatan tidak mempunyai dokumen rentas negeri yang sah daripada polis.

“Kedua-dua lelaki itu dikompaun kerana melakukan kesalahan mengikut Perkara 16 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021 dan boleh dikompaun sebanyak RM1,000.

“Pihak polis akan meningkatkan pemeriksaan ke atas pengangkutan awam khususnya bas ekspres kerana didapati digunakan oleh mereka yang nekad merentas negeri tanpa kebenaran polis,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Kata Zaiham, sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 22 Januari hingga 12 Februari, sebanyak 154 kenderaan dan 177 individu serta 14 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pasca banjir diarahkan berpatah balik.

“Dalam tempoh 18 Mac 2020 sehingga 12 Februari 2021 pula Ibu Pejabat polis Daerah (IPD) Bentong telah mengeluarkan sebanyak 177 kompaun kerana ingkar SOP yang ditetapkan,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.