Kes COVID-19 Malaysia diramal meningkat 20,000 Mac ini

53

11 FEB: Institut Metrik dan Penilaian Kesihatan (IHME) meramalkan COVID-19 di Malaysia akan berlaku peningkatan kes sehingga 20,000 jangkitan setiap hari bermula 3 Mac tahun ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, institut tersebut mengujurkan kes harian baharu akan mencecah sehingga 20,000 jangkitan.

Sehubungan itu, beliau menyeru kepada rakyat Malaysia untuk bersama-sama menurunkan angka jangkitan yang diramalkan.

“Mari kita bersatu dalam menewaskan virus ini dan mengetepikan perbezaan dan kepentingan diri kita, terus fokus untuk memerangi perang ini dan melakukan yang terbaik untuk negara.

“Mari kita tunjukkan bahawa kita dapat menurunkan angka yang diramalkan oleh IHME seperti yang kita lakukan dengan ramalan JP Morgan untuk pertengahan April 2020.

“Bersama-sama kita rakyat Malaysia dapat wujudkan yang mustahil dan lindungi orang yang lemah dan tersayang,” katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya, hari ini. 

Terdahulu, agensi penyelidikan JP Morgan pada April tahun lalu meramalkan angka positif COVID-19 di Malaysia mengunjur meningkat kepada 6,300 kes pada pertengahan bulan itu.

Bagaimanapun, jangkaan itu ternyata meleset apabila hanya sekitar 4,000 kes dicatatkan di Malaysia pada bulan itu. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.