Jangan pandang ringan isu sugar baby pelajar IPT

158

11 FEB: Semua pihak khususnya kerajaan digesa memandang serius terhadap laporan platform temu janji, Sugarbook yang mendedahkan lebih ramai pelajar universiti di negara ini terjebak menjadi perempuan simpanan atau lebih dikenali sebagi “sugar baby”.

Presiden Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPKK) , Muhammad Amir Asyraf Mohd Sabri berkata jika perkara ini dipandang ringan maka keruntuhan akhlak dan moral dalam kalangan pelajar akan menjadi semakin membimbangkan.

“Saya tidak menyalahkan mana-mana pihak tetapi ingin membuka mata semua pihak berwajib agar dapat memikirkan solusi berkesan untuk mengurangkan kegiatan sebegini dalam kalangan mahasiswa.

“Saya juga memohon kepada mahasiswa yang mempunyai masalah terutamanya daripada segi kewangan untuk terus menghubungi IPT masing-masing terutamanya jika berkaitan dengan meneruskan pembelajaran.

“Saya percaya setiap IPT di negara kita akan terus membantu mahasiswa yang memerlukan,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Amir Asyraf
MUHAMMAD AMIR ASYRAF MOHD SABRI

Baru-baru ini, Malaysia telah dikategorikan pada kedudukan ketiga tertinggi Asia bagi jumlah “sugar daddy” melalui aplikasi Sugarbook, sebuah aplikasi tidak bermoral yang menyediakan platform bagi mereka mencari wanita-wanita untuk dijadikan perempuan simpanan atau lebih dikenali sebagai “sugar baby”.

Semalam, kita turut digemparkan dengan statistik seramai 12,705 pelajar IPT awam dan swasta di lembah klang berdaftar dengan aplikasi tersebut untuk mencari “sugar daddy”.

Dalam pada itu, Muhammad Amir memberitahu terdapat peningkatan lebih 40 peratus pendaftaran pengguna baharu aplikasi tersebut direkodkan setahun selepas pelaksanaan PKP

“Ia dikatakan (terjadi) akibat daripada desakan hidup sewaktu pandemik COVID-19 yang masih lagi menular di seluruh dunia.

Dengan peningkatan jumlah pelajar IPT yang mendaftar dalam aplikasi ini, sudah tentu ianya amat membimbangkan kerana ianya menggambarkan keruntuhan moral.

“Dan juga pada masa yang sama menunjukkan kegawatan kewangan golongan pelajar semakin meruncing pada masa hari ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.