Jaga SOP ketika hadiri Makan Besar – KP Kesihatan

20

11 FEB: Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, menasihatkan rakyat Malaysia supaya berhati-hati dan sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketika menghadiri Makan Besar sempena sambutan Tahun Baru Cina ini.

Dr Noor Hisham berkata biarpun Makan Besar sempena Tahun Baru Cina adalah satu adat yang menjadi tradisi bagi masyarakat Cina di Malaysia, namun kerajaan membenar tidak lebih daripada 15 orang ahli keluarga yang tinggal dalam lingkungan 10 km radius untuk berkumpul bersama bagi tujuan berkenaan.

“Semasa pandemik COVID-19, langkah berjaga-jaga perlu diamalkan bagi mengurangkan risiko jangkitan kepada ahli keluarga, terutamanya golongan berisiko tinggi seperti warga emas dan mereka yang menghidapi penyakit kronik.

“Perlu diingatkan bahawa, mereka yang dijangkiti COVID-19 mungkin tidak bergejala. Oleh itu, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin menasihati agar perayaan Tahun Baru Cina pada tahun ini disambut dengan norma baharu, termasuklah disambut secara maya dengan ahli keluarga dari rumah berlainan,” ” katanya dalam satu kenyataan di sini, sebentar tadi.

Tambahnya, bilangan orang yang hadir jika berkumpul secara fizikal dihadkan; tidak hadir atau berkumpul dengan ahli keluarga jika berasa tidak sihat; tempoh masa berkumpul dihadkan dan aktiviti berkumpul di luar rumah adalah digalakkan.

“Tingkap dan pintu dibuka untuk pengudaraan yang lebih baik sekiranya berada di dalam rumah. Sebaik-baiknya, gunakan penapis udara dalam bilik jika ada; elakkan aktiviti sembang dekat, sembang kuat, menjerit, dan menyanyi kerana lebih banyak virus boleh tersebar melalui aktiviti tersebut.

“Sentiasa pakai pelitup muka setiap masa dan hanya tanggalkan ketika waktu makan; tidak berkongsi perkakas makanan dan minuman; Jaga penjarakan fizikal sebanyak yang boleh sekurang-kurangnya satu meter. Semoga perayaan Tahun Baru Cina 2021 disambut dengan norma baharu bagi menghindari jangkitan COVID-19,” ujarnya lagi.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.