Ebit Lew sumbang RM40,000 taja kos pengajian Nurul Asma

84

11 FEB: Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew, hari ini mengesahkan beliau akan menaja sepenuhnya kos pengajian pelajar cemerlang, Nurul Asma Alya Mohd Zainal dari Tumpat, Kelantan bagi melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah perakaunan di luar negara.

Ebit dalam satu hantarannya menerusi laman Facebooknya menjelaskan beliau amat tersentuh apabilan melihat adik Nurul Asma dan ibunya menangis sebaik sahaja beliau sampai di rumah mereka pagi tadi.

Beliau berkata dia terpanggil untuk membantu keluarga berkenaan selepas terbaca berita mengenai kesusahan dialami mereka disiarkan dalam media arus perdana dan media sosial.

“Pagi ini ke Tumpat. Saya sampai dekat pintu terus adik Nurul Asma Alya dan maknya menangis kuat. Ya Allah doa saya dikabulkan.

“Saya terbaca kisah adik ini pelajar Maktab Rendah Sains MARA (MARA) Tumpat yang cemerlang. Kemudian Nurul Asma mendapat  diploma dalam bidang perakaunan dengan CGPA 3.95 tetapi tidak mampu menyambung pengajian peringkat Association of chartered certified accountants ( ACCA) kerana masalah kewangan.

“Oleh itu, saya akan menaja sepenuhnya lebih RM40,000 kos pengajian untuk 2 tahun setengah termasuk penginapan. Tadi saya dah call universiti dan mereka terima kemasukannya bulan April. Kami hadiahkan juga laptop. Dan router serta wifi. Wifi oleh digi free setahun. Beri sedikit duit sumbangan buat mak adik ini,” katanya dalam hantarannya di media sosial hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan hasrat Nurul Asma, 22, yang menerima tawaran melanjutkan pengajian di luar negara dalam bidang perakaunan terpaksa dilupakan susulan kekangan kewangan.

Selain itu, bekas pelajar Kolej Profesional Mara (KPM) dengan kelulusan 3.95 CGPA itu turut mengalami masalah ketiadaan beras dan lauk di rumahnya.

“Saya jadi sedih sebab keluarga ini asyik menangis cakap terima kasih. Semoga adik esok-esok dapat bahagiakan mak dan bantu ramai orang diluar sana yer.

“Terima kasih masyarakat setempat. Terima kasih Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana memberikan bantuan bulanan. Terima kasih zakat. Terima kasih Yang Berhormat (YB) dan Menteri. Terima kasih NGO dan masjid. Terima kasih penghulu dan ketua kampung. Terima kasih media yang melaporkan. Terima kasih semua yang tag saya. Syukur pada Allah,” katanya Ebit lagi. – Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.