Biar JAIS siasat ajaran sesat Agama Melayu

76

11 FEB: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menyerahkan sepenuhnya siasatan kepada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) berhubung ajaran Agama Melayu yang dibawa oleh bekas wartawan, Wan Noor Hayati Wan Alias atau lebih dikenali sebagai Ibu Yati

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, pihaknya perlu menghormati dan tidak akan mencampuri urusan siasatan yang dijalankan oleh jabatan agama negeri sebelum tindakan susulan diambil.

“Ini (tindakan perundangan) di bawah bidang kuasa negeri, itu kita kena hormati.

“Kita akan ikut proses dalam mengenal pasti apa isu yang terkait dengan ajaran tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyerahkan bantuan Program Musa’adah Covid-19 kepada 12 mualaf Cina sempena Tahun Baharu Cina, di Kompleks Islam, Putrajaya, hari ini.

Fahaman itu menjadi perbualan warga maya baru-baru ini selepas tersebar rakaman video yang memaparkan seorang wanita dipercayai Ibu Yati melafazkan iLa Ha iLa Ra iLa Ma dan aku Melayu sebanyak tujuh kali sebelum kemudiannya membuat paluan gong dalam sebuah upacara.

Ia didakwa ajaran sesat terbaharu di negara ini dan telah pun dipanggil JAIS pada 4 Febuari lalu bagi membantu siasatan berhubung fahaman Islam Melayu yang dikaitkan dengan wanita tersebut.

Dalam pada itu, Zulkifli tidak menolak kemungkinan selepas ini akan diadakan mesyuarat antara Jakim dan jabatan agama Islam.

“Kita akan teliti dengan sebaik mungkin dalam masa terdekat, akan ada perbincangan secara serius. Apa-apa pun masalah ini, Jakim akan buat satu kenyataan,” katanya.

Sementara itu, Zulkifli berkata Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah memperuntukkan sehingga RM2 juta melalui Program Musa’adah Covid-19 bagi menyalurkan bantuan kepada golongan asnaf mualaf di Wilayah Persekutuan.

Tambah beliau, seramai 4,000 mualaf akan menerima manfaat itu berupa wang tunai RM500 dan barang keperluan bernilai RM100.

“Kita tidak membataskan kepada mualaf Cina sahaja, tapi itu diberi keutamaan sempena Tahun Baharu Cina kali ini, namun mualaf lain pun kita bantu (sepanjang tahun).

“Mualaf yang menerima bantuan ini berdaftar dengan MAIWP, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) dan Darul Hidayah,” katanya.

Selain wang tunai berjumlah RM500 sumbangan daripada MAIWP, bantuan barang keperluan asas bernilai RM100 pula disumbangkan oleh JAKIM, JAWI, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) dan agensi-agensi lain.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.