Dewan Rakyat penentu lantikan Peguam Negara

42

10 FEB : Kerajaan harus memanfaatkan peranan Dewan Rakyat sebagai badan dalam menentukan pelantikan mahupun pemecatan seseorang Peguam Negara bagi menjamin akauntabiliti dan ketelusan sesebuah kerajaan yang akan dipimpin.

Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Seri Dr Azalina Othman Said berkata, perlu diingat bahawa jawatan Peguam Negara adalah produk sampingan dari Perlembagaan Persekutuan dan oleh itu Peguam Negara bukan wakil eksekutif atau wakil kehakiman.

Sebaliknya, menurut beliau, jawatan Peguam Negara seharusnya dan harus bebas dan perkara itu pernah dibangkitkan beliau kepada Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad pada Jun 2018

AZALINA OTHMAN SAID
AZALINA OTHMAN SAID

“Hansard (di Dewan Rakyat) bertarikh 24.10.2018 mencatatkan di mana saya meminta Perdana Menteri ketujuh di Parlimen ketika kerajaan mahu mengemukakan RUU (Rang Undang-undang) untuk mengubah undang-undang ini untuk memisahkan kuasa PP (Pendakwa Raya) dari kuasa AG (Peguam Negara) bagi memastikan bahawa PP dapat menjalankan fungsinya dengan penuh tanggungjawab.

“Hansard yang sama mencatat bagaimana Ahli Parlimen Sepang (Mohamed Hanipa Maidin) yang merupakan wakil Menteri Undang-Undang pada masa itu, dengan terang-terangan membalas bahawa selain kenyataan bahawa tidak ada tarikh akhir yang ditetapkan ketika kerajaan PH akan menunaikan janji itu (walaupun dengan kata-kata tegas “langkah segera”!).

“Pemerintah PH berdedikasi dalam melakukan penyelidikan komprehensif terlebih dahulu sebelum menunaikan janji itu,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata demikian yang mengulas berkenaan pendedahan menerusi buku bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas ‘My Story: Justice In Wilderness’.

Dalam pada itu, Azalina yang juga Ahli Parlimen Pengerang memberitahu apa yang jelas dari pendedahan Tommy adalah bahawa peruntukan mengenai jawatan Peguam Negara dalam Perlembagaan tidak lain hanyalah struktur lama di era baru, apatah lagi dengan munculnya media sosial.

“Dalam konteks ‘kemungkinan bias nyata’, bagaimana orang yang dilantik atas nasihat PM sebagai AG menasihati Pemerintah dan secara serentak menggunakan kuasa untuk menuntut? Di mana semak dan imbang?,” soalnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.