Fitnah PM: Mohon maaf atau berdepan tindakan undang-undang

1,779

9 FEB : Datuk Mohd Puad Zarkashi diminta membuat permohonan maaf secara terbuka berhubung kenyataannya di Facebook yang mendakwa Muhyiddin enggan dikuarantin sebaik pulang dari lawatan rasmi dari Indonesia.

Pejabat Perdana Menteri menerusi satu kenyataan berkata, sekiranya Puad enggan berbuat demikian, maka beliau akan menghadapi tindakan undang-undang berhubung dakwaannya itu.

Pejabat Perdana Menteri juga turut menafikan sekeras-sekerasnya fitnah yang dibuat oleh beliau, kononnya perintah kuarantin tiga hari untuk Menteri yang melakukan lawatan keluar negara diwartakan oleh kerajaan kerana Perdana Menteri enggan dikuarantin sekembalinya dari lawatan rasmi ke Indonesia.

Menurut kenyataan itu, Perdana Menteri telah diserahkan Perintah Pengawasan dan Pemerhatian di Rumah dan dipakaikan gelang pengawasan setibanya dari Jakarta pada Jumaat 5 Februari 2021.

Beliau pada masa ini sedang menjalani kuarantin di rumah.

“Fitnah yang dilemparkan oleh Datuk Mohd Puad Zarkashi adalah berniat jahat untuk mencemarkan nama baik Perdana Menteri.

“Tindakan undang-undang akan diambil ke atas beliau sekiranya beliau gagal memohon maaf secara terbuka,” kata kenyataan itu lagi.

Puad semalam membuat satu hantaran di Facebook rasminya, mempersoalkan tentang keputusan kuarantin tiga hari dikenakan buat Menteri yang pulang dari lawatan rasmi luar negara, dan mendakwa perintah tersebut dibuat ekoran Perdana Menteri tidak mahu dikurantin sehingga 10 hari.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.