NUTP cadang PdPR ditangguhkan

94

9 FEB : Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) dalam satu kenyataan hari ini berkata, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) perlu ditangguhkan kerana ia dilihat menambah bebanan murid, guru dan ibu bapa.

Setiausaha Agung NUTP, Harry Tan Huat Hock berkata, pandangan ini adalah selepas mengambil kira hasil dapatan kajian NUTP berhubung PdPR 2.0 yang terpaksa dihadapi hampir keseluruhan pelajar ketika ini

“Antara dapatan kajian ialah ibu bapa terbeban kerana sukar membantu anak belajar, lambakan kerja sekolah, sukar berkongsi peranti dan tekanan golongan keluarga B40.

“Kami mendapati seramai 14,043 responden menolak PdPR 2.0 dan seramai 16,554 responden yang juga ibu bapa memohon Kementerian Pendidikan (KPM) menambah baik kaedah pembelajaran itu.

“Antara respon yang diterima adalah murid tidak biasa untuk belajar dari jam 7.30 hingga jam 1 tengah hari di hadapan komputer atau telefon bimbit, mengurangkan subjek pembelajaran dan penggiliran murid sekolah rendah dan menengah bagi membolehkan pelajar berehat.

“Malah, ramai murid tiada peranti kerana keluarga berpendapatan rendah mempunyai ramai anak serta memerlukan capaian internet yang lebih tinggi,” katanya menerusi kenyataan tersebut.

Maklum balas yang diterima ibu bapa adalah berkaitan bebanan untuk membantu dalam pembelajaran, terutama mereka yang membabitkan golongan tidak berpelajaran tinggi, katanya lagi.

Selain itu menurut Harry Tan, dapatan kajian itu juga mendapati ibu bapa beranggapan PdPR terlalu membebankan murid dengan lambakan kerja sekolah.

“Murid juga tidak dapat memberikan fokus sepenuhnya kerana tidak faham apa yang diajar guru, malah guru sendiri tidak dapat meneliti tahap kebolehan murid.

“Responden juga berkata, murid terpaksa berkongsi peranti kerana bilangan adik beradik yang ramai, khususnya ketika pertindihan masa pembelajaran dan tekanan kepada keluarga B40 untuk mendapatkan peranti tambahan,” katanya.

Beliau berkata, merujuk kepada Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (2-13-2015) yang menetapkan setiap murid perlu mendapatkan akses pendidikan untuk mencapai potensi diri bagi menghadapi masa depan.

“KPM harus memikirkan pendekatan terbaik bagi meneruskan pembelajaran anak di rumah dengan tidak menambah bebanan dan tekanan kepada murid dan perlu memudahkan serta menambah baik PdPR versi 1 yang semakin diterima baik oleh murid dan ibu bapa,” katanya.

“NUTP turut mengesan KPM tidak mematuhi panduan tempoh layar maksimum dalam pelaksanaan PdPR 2.0 yang memperuntukkan masa selama lima jam setengah iaitu bermula jam 7.30 pagi hingga 1 tengah hari.

“Berdasarkan sumber www.eyepromise.com yang merujuk The American Academy of Pediatrics (AAP) dan Kesatuan Kesihatan Dunia (WHO), tahap persekolahan bagi murid prasekolah adalah selama satu jam, rendah (satu ke dua jam), menengah rendah (dua ke tiga jam) dan menengah atas (tiga ke empat jam),” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.