Boleh duduk dua orang semeja di kedai makan

101

9 FEB: Kerajaan memutuskan untuk membenarkan restoran dan kedai makan beroperasi secara makan di premis dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sidang khas Majlis Keselamatan Negara memutuskan kebenaran itu diberikan bermula esok dengan jumlah dua orang semeja.

“Penjarakan satu meter juga dikenakan kepada pengunjung yang makan di kedai atau restoran.

“Mereka perlu memastikan kehadiran pekerja dan pelanggan direkodkan dan mengehadkan bilangan pelanggan berada di premis pada satu-satu masa,” katanya dalam sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur, hari ini.

ismail sabri yaakob
ISMAIL SABRI YAAKOB

Dalam pada itu, Ismail Sabri memberitahu kerajaan juga bersetuju membenarkan semua perniagaan dalam sektor peruncitan untuk kembali beroperasi dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), bermula esok.

Menurut beliau, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat khas Kabinet semalam, bagi memastikan kelangsungan ekonomi khususnya kepada para peniaga kecil.

“Sektor peruncitan yang dibenarkan kembali beroperasi termasuklah kedai pakaian dan fesyen, aksesori, kasut, barangan dan perkhidmatan fotografi, barangan terpakai, kedai bunga, alat permainan, permaidani, alatan sukan, kosmetik, peralatan dapur, aksesori kenderaan, Ar-Rahnu.

“Senarai penuh sektor runcit yang dibenarkan beroperasi ini boleh didapati dalam laman sesawang Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP),” katanya.

Tambah beliau, pemilik premis di kedai pakaian perlu menyediakan sarung tangan pakai buang kepada pelanggan untuk memilih pakaian.

“Bagi kedai kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi, hanya aktiviti jual beli sahaja dibenarkan. Rundingan secara bersemuka serta penggunaan cosmetic testers adalah tidak dibenarkan.

“Bagi kedai barang fotografi dan perkhidmatan fotografi, penggunaan studio hanya melibatkan seorang pelanggan dan jurugambar sahaja. Penggunaan studio penggambaran kecuali perkhidmatan gambar pasport, visa dan lesen adalah tidak dibenarkan,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.