Paras air gelombang banjir kedua Sarawak surut

32

8 FEB: Paras air di beberapa kawasan di Serian dan Simunjan, Sarawak yang dilanda gelombang kedua banjir sejak seminggu lalu semakin surut.

Sekretariat Jawatankuaa Pengurusan Bencana Negari (JPBN) Sarawak berkata, jumlah mangsa di pusat pemindahan sementara (PPS) juga berkurangan kepada 813 orang berbanding 823 orang semalam.

Di Serian, seramai 12 mangsa yang ditempatkan di PPS SK Tanah Puteh dibenarkan pulang ke rumah masing-masing, menjadikan 338 mangsa masih berada di situ.

Namun, jumlah mangsa banjir di PPS Dewan Serbaguna Ranchan bertambah dua orang, menjadikan jumlah keseluruhan 35 orang pagi ini.

Terdapat tiga lagi PPS yang masih dibuka di Serian iaitu Dewan Kampung Slabi Entukuh (42 mangsa), Dewan Masyarakat Serian (148 mangsa) dan Dewan Kampung Rimba Padi (75 mangsa).

Sementara itu, di Simunjan, seramai 175 mangsa masih ditempatkan di empat PPS iaitu Dewan Mesra Simunjan (96 mangsa), Dewan Kampung Entangor, Sebuyau (40 mangsa), Dewan Masyarakat Lubok Buntin (27 mangsa) dan Masjid Kampung Seruyuk, Sebuyau (12 mangsa).

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri turut meluangkan masa menziarah mangsa banjir di PPS Dewan Mesra Simunjan, semalam.

Menurut beliau, sebanyak 35 keluarga yang ditempatkan di PPS itu adalah dari Kampung Simunjan Jaya, Kampung Sabun, Kampung Hijrah, Kampung Kelka, Kampung Nanas dan Kampung Sungai Lingkau.

“Kita berdoa semoga keadaan kembali pulih dan semua mangsa dapat kembali dengan selamat di rumah masing-masing,” katanya. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.