Elak kepentingan peribadi, utamakan kepentingan parti

61

8 FEB : Semua pihak dalam UMNO digesa meletakkan keutamaan parti berbanding kepentingan individu bagi bersama-sama menggerakan perdamaian, penyatuan, pengukuhan dan perpaduan dalam parti.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Armand Azha Abu Hanifah berkata, walaupun unsur serangan merupakan adat resam berpolitik tetapi sebagai pemimpin yang telah meletakkan kakinya dalam dunia politik, ia adalah sebahagian perjalanan yang harus ditempuhi. 

Menurut beliau, walaupun bukan perkara mudah, tetapi ianya harus dilalui dengan kesabaran, ketabahan, kematangan dan dengan penuh istiqamah. 

“Dalam menghadapi situasi begini, beberapa pendekatan iaitu pertama, lawan secara terbuka yang akhirnya hanya akan mencipta keretakan dalam parti, sedangkan sekarang ini usaha kita ialah mengerakkan ke arah penyatuan dan pengukuhan.

“Kedua, tenang dan sabar. Biar orang buat kita, jangan kita buat orang. Kita tumpu gerak kerja pengukuhan dan penyatuan. Kita gunakan kematangan dalam setiap keputusan, jangan kita gunakan emosi kerana itu yang mereka mahukan.

“Oleh itu, tepuk dada dan tanya diri kita. Jawapannya ada jauh di sudut hati kita. Saya pilih pengukuhan dan penyatuan, sama-sama kita terus berdoa dan istiqamah. InsyaAllah, Allah akan bersama kita dalam menongkah arus ini jika kita ikhlas dalam perjuangan abata,” katanya menerusi hantaran Facebook miliknya, hari ini.

Dalam pada itu, Armand yang juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Subang memberitahu rata-rata sekarang ini bercerita tentang transformasi politik khususnya dalam peremajaan parti.

Beliau berkata, perkara ini boleh dilaksanakan jika semua benar memahami erti maksud yang dikatakan dan yakin serta ikhlas mahukan dinamika politik dalam lanskap politik baru.

Namun, tambah beliau, jika sekadar cakap tanpa pemahaman ianya hanyalah sekadar laungan sahaja.

“Kita harus buat paham keadaan politik hari ini terutama non partisan yang bakal menjadi pengundi pada PRU-15 akan datang. Apa guna kita menang bersorak dalam parti, tetapi akhirnya parti kita hilang kuasa seperti mana PRU14 yang lepas.

“Sebagai sebuah parti politik perkara ini amat penting bagi masa hadapan parti akan datang. Adakah kita masih lagi dalam kepompong politik lama atau adakah kita mahukan parti kita terus kuat dan seterusnya kembali menjadi tongak pemerintah negara?”

“Tiap larian harus ada arah tuju dengan kesabaran, tahu bila mulakan ‘warm up’, tahu bila nak mulakan larian perlahan, tahu bila perlu minum air, tahu bila perlu pecutan kemenangan dan paling utama tahu kekuatan diri kita dengan sokongan sahabat-sahabat,” jelasnya – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.