SOP lebih longgar, 15 ahli keluarga boleh makan besar

149

7 FEB: Kerajaan membenarkan majlis makan besar keluarga sempena Tahun Baharu Cina pada 11 Februari ini dengan tidak melebihi 15 ahli keluarga terdekat yang tinggal dalam lingkungan 10 kilometer tanpa rentas daerah dan negeri.

Sebelum ini, hanya ahli keluarga di dalam rumah yang sama dibenarkan berkumpul untuk majlis tersebut.

Kelonggaran itu diputuskan dalam Mesyuarat Teknikal Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Mesyuarat juga bersetuju untuk aktiviti keagamaan di rumah ibadat pada 11, 12 dan 19 Februari dibenarkan dan tertakluk kepada prosedur operasi standard seperti berikut:

i. Bilangan kehadiran penganut di rumah ibadat tidak melebihi 30 orang pada satu-satu masa dengan pemakaian pelitup muka dan penjarakan fizikal.

ii. Tempoh waktu sembahyang adalah selama 30 minit dan diselangi dengan kerja-kerja sanitasi selama 30 minit sebelum waktu sembahyang yang berikutnya.

iii. Jadual waktu sembahyang adalah bermula dari jam 6 pagi hingga 2 petang sahaja.

iv. Aktiviti sembahyang pada 19 Februari dibenarkan di halaman rumah masing-masing pada waktu malam mengikut tradisi perayaan suku Hokkien.

Pegawai-pegawai Perpaduan yang telah dilantik sebagai pegawai pemantau di bawah Seksyen 3 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) akan memantau pematuhan SOP.

Sementara itu, Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique dalam kenyataan media hari ini menyeru kaum Cina di negara ini untuk menyambut perayaan Tahun Baharu Cina dalam norma baharu.

Beliau turut meminta mereka mematuhi SOP yang ditetapkan, menjaga kebersihan diri dan memastikan penjarakan fizikal dalam usaha memutuskan rantaian COVID-19. – Oleh HUSSAINI AMRAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.