Netanyahu sifatkan ICC badan politik, bukan institusi kehakiman

23

6 FEB : Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, menyifatkan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) sebagai sebuah ‘badan politik’ selepas ICC menyatakan bidang kuasanya merangkumi di wilayah Palestin yang diduduki secara haram oleh Israel.

Kata Netanyahu lagi, pengadilan ini sekali lagi membuktikan ICC merupakan sebuah  badan politik dan bukannya sebuah institusi kehakiman.

“Keputusan yang dibuat ICC ini cuma mahu melemahkan hak demokrasi untuk mempertahankan diri daripada keganasan,” katanya dalam satu kenyataan.

Keputusan ICC kelmarin membuka jalan bagi pendakwa raya tribunal itu untuk membuka siasatan jenayah perang yang dilakukan Israel di wilayah dipertikaikan itu.

Sementara itu, kerajaan Israel terus menguatkuasakan sekatan ketat dan melakukan diskriminasi terhadap hak asasi rakyat Palestin dengan bertindak menyekat pergerakan keluar masuk penduduk dan barangan dari Semenanjung Gaza.

Israel juga telah memudahkan pemindahan warganya ke penempatan terletak di Tebing Barat selepas mengusir penduduk Palestin yang sedia ada walaupun perbuatan itu adalah haram mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Israel menduduki Tebing Barat sejak Perang Enam Hari pada 1967 dan ketika ini, dianggarkan kira-kira 475,000 penduduk Yahudi menetap di Tebing Barat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.