Sekolah menengah antara 2 lokaliti bawah PKPD

106

3 FEB: Dua lokaliti baharu termasuk sebuah sekolah dikenakan Perintah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) selama dua minggu bermula esok, masing-masing di Sarawak dan Perak.

Di Perak, lokasi itu membabitkan kawasan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Idris Shah II, Gerik, Perak manakala di Sarawak pula melibatkan Kampung Sebako 1 dan 2, Lundu.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, PKPD di SMK Sultan Idris Shah II, diputuskan selepas Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan 24 kes positif COVID-19 direkodkan di kawasan tersebut.

Ismail Sabri Yaakob
ISMAIL SABRI YAAKOB

“Sehingga 2 Februari 2021, KKM telah melaksanakan 81 ujian saringan dan daripada jumlah itu sebanyak 24 kes positif COVID-19 telah
direkodkan serta baki dua sampel masih menunggu keputusan.

“Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP, kerajaan bersetuju untuk melaksanakan PKPD di SMK Sultan Idris Shah II, Gerik, Perak bermula 6 Februari (esok) sehingga 19 Februari 2021,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Beliau memaklumkan, PKPD ini bagi memudahkan KKM melaksanakan saringan secara bersasar di sekolah ini dan mengawal jangkitan dalam komuniti.

Mengenai Kampung Sebako 1 & 2, Lundu, Sarawak pula, Ismail Sabri memberitahu, PKPD diputuskan selepas KKM melaporkan peningkatan jangkitan COVID-19 dikesan dalam kalangan komuniti di kawasan itu.

Menurut beliau, sehingga kini, KKM melaksanakan 790 ujian saringan dan daripada jumlah itu sebanyak 31 kes positif COVID-19 direkodkan dalam kalangan pekerja kuarters terbabit.

“Setelah membuat penilaian risiko bersama agensi terlibat dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM, kerajaan bersetuju untuk melaksanakan PKPD di Kampung Sebako 1 dan 2, Lundu, Sarawak mulai 6 Februari sehingga 19 Februari 2021,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.