Mahkamah Persekutuan putuskan Rosliza bukan Islam

255

5 FEB: Mahkamah Persekutuan hari ini membenarkan permohonan seorang wanita berbapakan Muslim dan beribukan bukan Muslim diisytiharkan sebagai bukan Islam.

Perkara itu diputuskan oleh sembilan panel hakim dipengerusikan Ketua Hakim Negara, Tengku Maimun Tuan Mat yang memutuskan bahawa Rosliza Ibrahim tidak pernah menganut agama Islam.

Dalam membenarkan rayuan Rosliza, Tengku Maimun berkata, tiada bukti atau rekod membuktikan wanita itu yang dibesarkan ibunya yang beragama Buddha sejak kecil pernah menganut Islam.

Kerajaan negeri Selangor menjadi responden pertama untuk rayuan hari ini, diikuti oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Mahkamah memutuskan kes ini adalah berbeza dengan kes Lina Joy yang dilahirkan sebagai seorang Islam tetapi mahu keluar agama.

Terdahulu, Rosliza memfailkan saman pemula pada 2015 bagi mendapatkan pengisytiharan bahawa beliau dilahirkan sebelum bapanya yang beragama Islam dan mendiang ibunya, yang beragama Buddha, berkahwin.

Dia mendakwa bahawa beliau bukan seorang penganut agama Islam dan Mahkamah Syariah tidak mempunyai bidang kuasa terhadapnya.

Pada 22 Jun 2017, Mahkamah Tinggi Shah Alam menolak saman pemula itu dan rayuannya juga ditolak Mahkamah Rayuan pada 25 April 2018.

Pada 20 Januari tahun lalu, Mahkamah Persekutuan membenarkan permohonan Rosliza untuk mendapatkan kebenaran bagi merayu berhubung dua isu perundangan yang perlu diputuskan mahkamah.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.