Industri getah meningkat walau berdepan cabaran COVID-19

82

5 FEB: Walaupun penularan wabak COVID-19 telah memberi kesan dan mengubah landskap aktiviti ekonomi negara namun keadaan tersebut telah memberi impak positif kepada sektor hiliran getah terutama industri sarung tangan getah

Ini dibuktikan dengan prestasi eksport barangan getah Malaysia sepanjang tahun lalu telah meningkat 73.9 peratus dengan sumbangan sebanyak RM40.97 bilion kepada pendapatan negara.

Menteri Perusahaan Perladangan Dan Komoditi, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata peningkatan ini didorong oleh permintaan yang tinggi oleh sektor perubatan dan kesihatan seluruh dunia, dalam usaha membendung penularan wabak COVID-19. 

Beliau turut mengesahkan terkini, produk tersebut menyumbang hampir 90 peratus kepada pendapatan eksport barangan getah negara, dengan sarung tangan Malaysia menguasai lebih 60 peratus pasaran dunia.

“Eksport ke Amerika Syarikat yang merupakan pasaran utama sarung tangan getah Malaysia telah meningkat hampir 84 peratus daripada RM6.47 bilion pada 2019 kepada RM11.89 bilion pada 2020. 

“Pasaran utama lain bagi produk berkenaan turut mencatatkan peningkatan eksport yang memberangsangkan iaitu Jerman sebanyak 82 peratus, Jepun (84 peratus), United Kingdom (201 peratus) dan China (146 peratus),” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Dalam pada itu, Mohd Khairuddin memberitahu hasil permintaan yang tinggi terhadap sarung tangan getah menyebabkan lebih ramai pekerja diperlukan. 

Beliau berkata berdasarkan anggaran oleh Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA), industri ini memerlukan sebanyak 34.7 peratus atau 25,000 lagi pekerja baharu.

“Bagi menyokong usaha ini, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) melalui Majlis Getah Malaysia (MRC) telah nyediakan dana subsidi upah sebanyak RM36 juta untuk menggalakkan industri hiliran getah negara mengambil pekerja tempatan dalam industri tersebut. 

“KPPK terus komited untuk memudah cara dan memantau operasi 

sektor industri sarung tangan getah untuk kekal beroperasi dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), ” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.