Pertemuan Muhyiddin-Jokowi penting bincang dua isu

102

4 FEB: Lawatan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dijadualkan ke Indonesia hari ini dilihat merupakan satu keperluan dalam membentuk kerjasama menyelesaikan permasalahan COVID-19 dan kelangsungan penggunaan sawit yang kini sangat terkesan penggunaannya khususnya di negara Eropah.

Pensyarah Sains Politik Universiti Teknologi Mara (UiTM) Raub, Muhammad Ariff Asyrul Adnan berkata, dua isu ini menjadi kepentingan buat Indonesia dan Malaysia, disebabkan kedua-dua negara kini berlaku peningkatan kes COVID-19 di samping menjadi pengeksport terbesar pasaran sawit seluruh dunia.

Menurut beliau, pertemuan ini juga dapat memperkukuhkan lagi hubungan diplomatik antara Indonesia dan Malaysia yang merupakan rakan negara serumpun yang telah menjalin persahabatan akrab selama berpuluh tahun di samping pengurusan isu-isu berkaitan budaya sosial yang berlaku dalam negara Asia Tenggara dapat dilaksanakan.

“Isu kesihatan antara salah satu fokus utama terutamanya COVID-19 yang akan membincangkan bagaimana untuk menangani kes COVID-19 secara bersama kerana ramai rakyat Indonesia yang bekerja di Malaysia. Selain itu, perbincangan secara komprehensif tentang kelangsungan harga sawit khususnya dalam konteks peringkat global.

“Ini perlu disebabkan ada negara yang sedang memboikot penggunaan sawit. Jadi, dengan pertemuan ini kedua-dua negara yang merupakan pengeksport terbesar sawit mampu mengadakan perbincangan bagaimana untuk menangani perkara tersebut dalam meningkatkan semula harga dan penggunaan sawit,” katanya ketika dihubungi PN BBC Portal, hari ini.

Terdahulu, Perdana Menteri akan mengadakan lawatan rasmi ke Indonesia selama dua hari bermula hari ini, bagi memenuhi undangan Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi).

Muhyiddin dan isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Halim Perdanakusuma, Jakarta pada jam 5.00 petang waktu Indonesia barat.

Dalam pada itu, Muhammad Ariff memberitahu walaupun Muhyiddin berdepan dengan pelbagai tekanan politik, namun beliau dilihat bersikap matang dengan menjalankan tanggungjawabnya sebagai Perdana Menteri selepas bersetuju untuk mengadakan lawatan rasmi ke Indonesia selepas mendapat jemputan khas daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo.

Tambah beliau, Muhyiddin dilihat menghormati negara berkenaan yang akan memberi kesan positif dalam perhubungan diplomatik antara kedua buah negara di samping dapat memperkukuhkan nilai kebudayaan antara satu sama lain.

“Walaupun hanya lawatan ringkas dan delegasi kecil namun ini membuktikan satu usaha ketokohan Muhyiddin dalam mempertahankan hubungan diplomatik antara Indonesia dan Malaysia dan membuktikan bahawa beliau kini merupakan Perdana Menteri Malaysia,” katanya. 

Lawatan Muhyiddin hari ini dikawal ketat” dengan pematuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) berkaitan pencegahan pandemik COVID-19 bagi mencegah sebarang bentuk penularan.

Wisma Putra dalam satu kenyataan berkata program lawatan itu juga diringkaskan dan hanya disertai delegasi kecil yang diwajibkan menjalani ujian COVID-19, selain membabitkan individu yang tidak bergejala dan disahkan negatif 48 jam sebelum berlepas. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.