Pasar malam, gunting rambut, cuci kereta boleh operasi

103

4 FEB: Kerajaan akan membenarkan pasar malam, kedai gunting rambut dan pusat cuci kereta beroperasi sehingga jam 10 malam, mulai esok dengan pelbagai prosedur operasi standard (SOP) ketat.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata Sidang Khas Majlis Keselamatan (MKN) hari ini memutuskan bahawa pasar malam dibenarkan beroperasi dari jam 4.00 petang sehingga 10.00 malam dengan mematuhi pelbagai SOP seperti jarak antara gerai dengan gerai lain adalah satu meter.

Malah Ismail Sabri berkata laluan keluar masuk ke pasar malam mestilah berbeza dan akan dikawal ketat dan pengawasan oleh anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA).

ISMAIL SABRI YAAKOB
ISMAIL SABRI YAAKOB

“Kedai gunting rambut/ salun dibenarkan beroperasi sehingga jam 10.00 malam. Hanya perkhidmatan gunting rambut sahaja dibenarkan. Perkhidmatan facial dan lain-lain masih tidak dibenarkan.

“SOP kedai gunting rambut adalah seperti diwajibkan memakai pelindung muka (face shield), memakai apron (perlu ditukar untuk setiap pelanggan baharu) serta memakai sarung tangan (perlu ditukar untuk setiap pelanggan baharu), selain gunting dan sikat perlu dibersihkan menggunakan air panas, manakala pusat cuci kereta dibenarkan beroperasi hingga jam 10.00 malam,” katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata mesyuarat berkenaan juga turut mendengar pembentangan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) juga turut
membentangkan cadangan dan SOP bagi kelonggaran sektor sukan dan rekreasi khususnya melibatkan aktiviti sukan outdoor, gym dalam kawasan kejiranan dan aktiviti yang tidak melibatkan sentuhan serta tanpa kehadiran orang ramai.

“SOP latihan atlet secara quarantine-based approach serta SOP kejohanan industri sukan berimpak tinggi seperti Liga Super bola sepak (MFL), liga hoki (MHL), dan liga takraw (STL) juga telah dibentangkan oleh KBS mengikut model gelembung sukan (Sports Bubble),” katanya.

Menjelaskan mengenai kekeliruan orang ramai mengenai pelaksanaan PKP 2.0 yang dikatakan mirip PKP Bersyarat (PKPB), Ismail Sabri berkata  PKP sebelum ini, kerajaan melaksanakan total lockdown iaitu semua aktiviti tidak dibenarkan termasuk sektor ekonomi dan orang ramai diarah duduk di rumah.

“PKPB pula, kerajaan membuka semua sektor ekonomi dan sebahagian aktiviti sosial, dengan penetapan jumlah yang tertentu bagi menghadkan
pergerakan orang ramai dalam satu-satu majlis.

“Bagi PKP 2.0, kerajaan membuka sektor ekonomi walaupun secara berperingkat khususnya ekonomi mikro atau berkaitan peniaga-peniaga
kecil manakala aktiviti sosial ditutup.

“Kenapa kerajaan memberi penekanan kepada perkara ini? Kerana golongan ini bergantung sepenuhnya kepada pendapatan harian. Kerajaan harus mengambil kira golongan ini yang akan tejejas teruk sekiranya mereka tidak dibenarkan untuk berniaga.

“Apabila kerajaan melaksanakan PKP 2.0, ramai yang menganggap termasuk media cetak ada yang melaporkan kononnya kerajaan tidak mempunyai pelan strategik dalam menangani COVID-19,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.