SOP ketat untuk program lawatan PM ke Indonesia

87

3 FEB : Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini berkata, lawatan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ke Indonesia yang dijadualkan bermula esok akan “dikawal ketat” dengan pematuhan kepada prosedur operasi standard berkaitan pencegahan pandemik COVID-19 bagi mencegah sebarang bentuk penularan.

Kata Wisma Putra, program lawatan ini akan menggunakan pesawat khas kerajaan, bukan pesawat komersial bagi mewujudkan ‘travel bubble’ ke Indonesia.

“Program lawatan ini diringkaskan dan hanya disertai delegasi kecil yang diwajibkan menjalani ujian COVID-19, selain melibatkan individu yang tidak bergejala dan disahkan negatif 48 jam sebelum berlepas.

“Delegasi Malaysia sekali lagi diwajibkan menjalani ujian sebaik sahaja tiba di lapangan terbang di Jakarta. Hanya individu yang negatif COVID-19 sahaja akan dibawa terus ke hotel penginapan,” menurut Wisma Putra dalam kenyataan itu.

Kata kenyataan itu lagi, delegasi Malaysia tidak dibenarkan bergerak bersendirian, pergi ke tempat-tempat selain daripada tempat rasmi dan hanya dibenarkan berada di dalam bilik penginapan selain diwajibkan memakai pelitup muka setiap masa sepanjang berada di tempat-tempat rasmi lawatan.

“Turut dimaklumkan, tiada sesi berjabat tangan, berpelukan dan bersentuhan sepanjang lawatan rasmi ini berlangsung, dan pihak Kerajaan Indonesia telah memberi jaminan akan menganjurkan lawatan rasmi ini dengan SOP pencegahan COVID-19 yang amat ketat.

“Perdana Menteri sendiri meminta agar lawatan rasmi bagi memenuhi jemputan ini diadakan secara singkat iaitu kurang daripada 24 jam dan ini telah dimaklumkan serta diterima baik Kerajaan Indonesia memandangkan pandemik COVID19 khususnya di Malaysia dan Indonesia masih berlarutan,” jelas kenyataan itu.

Jokowi sendiri juga telah mengarahkan agar tempat acara rasmi yang sepatutnya berlangsung di Istana Bogor di Bogor, Jawa Barat dipindahkan ke Istana Merdeka di Jakarta atas sebab kepentingan logistik Muhyiddin dan delegasi rombongan.

Selain itu, program rasmi turut diringkaskan di mana Menteri Luar Negeri Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bersama beberapa orang pegawai kanan Kementerian Luar Negeri terlebih dahulu akan mengadakan perbincangan dengan Menteri Luar Indonesia, Puan Yang Terutama Retno Marsudi sebelum lawatan rasmi Perdana Menteri bermula.

Wisma Putra menjelaskan lawatan rasmi Muhyiddin ini akan bermula pada pagi Jumaat sebelum kedua-dua pemimpin menunaikan solat Jumaat di Masjid Baiturrahim yang terletak di dalam Istana Merdeka, dan seterusnya ke Jamuan Makan Tengahari Rasmi yang akan dihoskan Jokowi. 

Selepas jamuan makan tengahari itu, Perdana Menteri bersama delegasi Malaysia akan terus pulang ke tanah air dan seterusnya menjalani kuarantin wajib seperti ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menyentuh mengenai lawatan itu, Wisma Putra memaklumkan Malaysia memenuhi jemputan ini atas dasar menghormati Indonesia sebagai rakan negara serumpun yang telah menjalin persahabatan akrab selama berpuluh tahun.

“Terdapat beberapa perkara dan isu yang menyentuh kepentingan kedua-dua negara seperti kerjasama ekonomi, isu keselamatan serantau dan dua hala serta usaha menangani secara bersama pandemik Covid-19 yang memerlukan perbincangan teliti serta kesepakatan. 

“Oleh sebab itu, pemimpin tertinggi kedua-dua negara bersetuju mengadakan perbincangan secara bersemuka,” kata kenyataan itu.

Wisma Putra turut menggariskan beberapa kepentingan lawatan ini kepada kedua-dua negara, antaranya memperkukuh perancangan bagi bersama-sama memerangi diskriminasi minyak sawit terhadap Malaysia dan Indonesia di peringkat antarabangsa. 

Selain itu, lawatan juga penting bagi memperkukuh kerjasama dalam memerangi isu alam sekitar khususnya masalah jerebu rentas sempadan, selain meningkatkan usahasama dalam bidang perdagangan dan pelaburan.

Ia juga penting bagi mempertingkatkan rundingan untuk melaksanakan skim Laluan Hijau Timbal Balik atau Reciprocal Green Lane (RGL) di antara kedua-dua negara atas tujuan rasmi serta perniagaan, selain berkongsi kaedah dan memperoleh informasi hasil penggunaan vaksin COVID-19 khususnya oleh Indonesia yang telah memulakan program vaksinasi kepada rakyatnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.