Patutkah Tommy didakwa kerana langgar OSA?

83

3 FEB: Pendedahan yang dilakukan Tommy Thomas menerusi bukunya yang berjudul ‘My Story: Justice in the Wilderness’ didakwa satu perbuatan melanggar sumpah rahsia sebagai bekas Peguam Negara.

Yang di-Pertua Dewan Negara, Tan Sri Dr. Rais Yatim berkata, Tommy seharusnya memegang teguh kepada prinsip sumpah setia jawatan serta sumpah simpan rahsia ketika dilantik sebagai Peguam Negara.

“Tan Sri Tommy Thomas mengangkat sumpah rahsia dan sumpah setia jawatan sebagai bekas Peguam Negara.

“Di sebalik pendedahan yang dilakukan melalui bukunya, beliau nampaknya telah melangkaui prinsip nama baik dan makna kedua-dua sumpah berkenaan,” katanya menerusi ciapan dalam akaun Twitter miliknya.

rais yatim
RAIS YATIM

Buku tulisan Tommy itu telah mencetuskan pelbagai kontroversi berhubung isu pelantikan Perdana Menteri dan pentadbiran ketika Pakatan Harapan (PH) memerintah dahulu.

Beberapa dakwaan yang dibuat Tommy dalam buku tersebut juga telah mencetuskan bantahan daripada para pengamal undang-undang di negara ini.

Dalam pada itu, Rais juga mempertikaikan soalkan sama ada buku Tommy tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi 1972 (OSA) atau tidak.

“Tommy mendedahkan semuanya dalam buku baharunya. Malangnya, naratif buku itu banyak membabitkan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

“Cuma saya tertanya-tanya di sebalik tindakan Tommy, beliau juga perlu dedahkan siapa sebenarnya yang menyokong pelantikan beliau sebagai Peguam Negara supaya bukunya lebih menarik untuk dibaca. Siapa ya? Kenapa tiada OSA?” soalnya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.