KNKT teruskan pencarian CVR Sriwijaya Air secara manual

51

3 FEB : Pencarian secara manual perakam suara kokpit (CVR) pesawat Sriwijaya Air SJ-182 yang terhempas di perairan Kepulauan Seribu terpaksa digunakan oleh Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan (KNKT) bagi mengesan alat tersebut.

Ketua KNKT Soerjanto Tjahjono berkata, pencarian perakam CVR berterusan tanpa bantuan peralatan pencarian lokasi dasar laut terpaksa dibuat ekoran CVR amat penting untuk meneruskan siasatan nahas tersebut.

“Oleh itu, kami mencarinya sendiri di dasar laut. Itulah kesukaran yang sedang kami hadapi namun pencarian CVR itu mesti diteruskan bagi tujuan siasatan lanjut.

“CVR memainkan peranan penting dalam merakam suara dari empat saluran di dalam pesawat dengan masing-masing suara daripada mikrofon juruterbang, suara daripada kokpit dan saluran terpelihara (kokpit dan antara telefon kabin).

“Perakam data penerbangan (FDR) dan CVR adalah komponen penting dalam penyiasatan kerana ia merekod data penerbangan seperti waktu, ketinggian, kelajuan, koordinat dan sebagainya,” katanya.

Soerjanto Tjahjono

Menteri Pengangkutan, Budi Karya Sumadi sementara itu berkata, berkata operasi pencarian pesawat Sriwijaya Air yang terhempas itu secara rasminya berakhir pada 21 Januari lalu seiring peraturan.

Katanya, pencarian memori CVR sudah berlanjutan kerana ia terpisah dari tempatnya, yang diambil pada 15 Januari.

“Operasi pencarian bersama selama 13 hari untuk pesawat SJ-182 membabitkan anggota tentera, polis dan pasukan lain. Lebih 4,300 anggota, 63 kapal dan 15 pesawat digerakkan bagi operasi bersama.

“Pasukan pencarian bersama mengumpul 324 beg mayat, 68 serpihan kecil pesawat dan 55 beg serpihan besar dari lokasi nahas. Pesawat itu membawa 50 penumpang dan 12 anak kapal dengan 40 dewasa, tujuh kanak-kanak dan tiga adalah bayi,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.