Dzulkefly jangan hanya pandai mengkritik sahaja

516

3 FEB: Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Parti Pribumi Bersatu Malaiysia (Bersatu), Mohd Yazid Mohd Yunus membidas sikap bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad yang dianggap hanya pandai berkata-kata dengan mengkritik segala usaha kerajaan dalam menangani penularan jangkitan COVID-19 di negara ini.

Menurut Mohd Yazid, bekas Menteri Kesihatan itu perlu membuat buat kajian terlebih dahulu sebelum mengkritik sebarang standard operasi prosedur (SOP) yang dilaksanakan kerajaan kepada rakyat bagi mengekang penularan COVID-19 ini.

“Dia jangan hanya pandai berkata-kata dan mengkritik saja, buat kajian dahulu bagaimana kerajaan membuat kajian sebelum melaksanakan apa-apa SOP kepada rakyat. 

“Kalau bercakap biarlah bergantung pada fakta. Kalau dilihat seperti PKP dan darurat, negara-negara maju seperti Jepun turut melaksanakannya kerana dilihat perlu dalam mengurangkan kes COVID-19.

“Sebagai seorang bekas menteri malahan pengerusi jawatankuasa COVID-19 di Selangor, sepatutnya beliau datang dengan formula atau pendekatan serta idea bagaimana nak kurangkan kes di Selangor yang semakin tinggi kesnya. Buktikan beliau mampu kurangkan kes di negeri itu.

“Takkan nak tunggu jadi menteri, baru dia nak buat yang terbaik. Ini adalah untuk rakyat, dia sebagai Ahli Parlimen inilah masa untuk perlihatkan kemampuan beliau dan bukan hanya bercakap konon-kononnya dia boleh jadi hero dan lebih hebat berbanding pihak lain,” katanya ketika dihubungi wartawan PN BBC Portal, hari ini.

Tambahnya lagi, inilah masanya beliau membuktikan kehebatannya dengan menggembleng tenaga bersama Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam mengurangkan kes jangkitan COVID-19, khususnya di Selangor. 

“Sebagai Pengerusi Jawatankuasa Khas COVID-19 di Selangor, Dzulkefly seharusnya memberikan cadangan dan pendekatan beliau dalam menangani wabak tersebut. 

“Ahli Parlimen Kuala Selangor itu perlu bersikap terbuka dengan mengetepikan perbezaan parti politik dalam urusan pentadbiran negara khususnya ketika menangani wabak COVID-19 yang kini semakin membimbangkan. 

“Dalam keadaan kritikal seperti ini, pembangkang perlu berhenti menuding jari ketika negara berdepan gelombang baharu kes wabak tersebut,” tegasnya yang juga merupakan Timbalan Ketua Badan Pimpinan Negeri Bersatu Pahang.

Terdahulu, Dzulkefly mendesak Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba dan dua timbalannya untuk segera mengambil alih dan bertanggungjawab membuat segala keputusan dalam kementeriannya atau bersedia meletakkan jawatan.

Beliau menyifatkan kononnya Malaysia telah kehilangan kepimpinan politik dan negara berjalan “hampir secara automatik” sejak kerajaan Pakatan Harapan(PH) digulingkan tahun lalu..- Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.