Benarkan semula pelanggan makan di kedai

218

3 FEB: Kerajaan digesa kembali membenarkan orang awam makan di kedai makan, restoran dan kendera saji (food truck) dengan maksimum dua orang satu meja bagi membantu merancakkan semula ekonomi dan pendapatan peniaga setempat dengan mematuhi standard operasi prosedur (SOP) yang ketat.

Presiden Persatuan Peniaga dan Penjaja Bumiputera Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Seri Rosli Sulaiman berkata, perkara itu perlu kerana beliau banyak menerima rungutan dan maklum balas daripada peniaga kecil-kecilan dan penjaja, terutama pemilik kedai makan, restoran dan kendara saji yang terjejas teruk kesan daripada pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 (PKP 2.0).

Rosli berkata, biarpun kedai makan dibenarkan beroperasi sehingga jam 10 malam sekarang, namun premis berkenaan kosong kerana ketiadaan pelanggan.

Katanya lagi, kebanyakan orang awam kini memilih untuk memasak sendiri atau memesan makanan segera berbanding membungkus dan membawa pulang ke rumah untuk dimakan.

“Justeru, saya merayu kerajaan supaya membenarkan semula pelanggan makan di restoran, kedai makan dan kendera saji maksimum satu meja dua orang bagi membolehkan peniaga dan penjaja meneruskan kelangsungan perniagaan mereka.

“Jika keadaan seperti sekarang berterusan tidak menolak kemungkinan banyak premis terpaksa menutup operasi perniagaan dan melakukan pembuangan pekerja kerana tidak mampu menampung kos operasi tinggi dengan pendapatan tidak seberapa,” katanya ketika dihubungi wartawan PNBBC di sini hari ini.

Ditanya mengenai desakan peniaga Food Truck supaya mereka dibenarkan beroperasi sehingga jam 12 tengah malam bagi menampung kos operasi, Rosli berkata tuntutan berkenaan tidak relevan kerana masalah utama sekarang pelanggan takut nak keluar rumah berikutan peningkatkan kes COVID-19 yang kini mencecah 4,000 kes setiap hari.

“Apa gunanya jika kerajaan melanjutkan waktu perniagaan sehingga jam 12 tengah malam jika pelanggan tidak datang kerana takut nak keluar rumah. Saya rasa perkara terbaik dan banyak membantu peniagaan sekarang ialah kerajaan membenarkan semula pelanggan makan di kedai semeja dua orang dengan prosedur operasi standard (SOP) lebih ketat.

“Jika kerajaan benarkan pelanggan makan di kedai makan, restoran dan Food Truck maksimum satu meja maksimum dua orang maka kita kena pastikan semua pihak mematuhi SOP dan penjarakan fizikal seperti ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Inilah masanya untuk kita amalkan konsep ‘kita jaga kita’ bagi membantu kerajaan mengimbangi antara usaha menjaga nyawa dan ekonomi setempat,” katanya.- Oleh Haika Khazi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.