Bekas Timbalan Pendakwa Raya dakwa difitnah Tommy

201

3 FEB: Seorang pegawai kanan undang-undang yang telah bersara, Mohamad Hanafiah Zakaria menafikan dakwaan bekas Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas dengan menuduhnya tidak mampu mendakwa Datuk Seri Najib Tun Razak atas kesalahan rasuah dalam kes SRC International.

Justeru itu, Mohamad Hanafiah Zakaria, yang bersara sebagai pegawai penyelidik kanan di Institut Latihan Kehakiman dan Perundangan (ILKAP) pada Ogos lalu telah membuat laporan polis dan menggesa pihak berkuasa untuk menyiasat Thomas atas kesalahan memfitnah dan mencemarkan reputasinya.

Dalam laporan yang dibuat di Balai Polis Cyberjaya malam tadi, Hanafiah berkata, polis harus menyiasat Tommy di bawah Seksyen 499 Kanun Keseksaan kerana juga mencemarkan reputasi pegawai Jabatan Peguam Negara (AGC) lain dan imej firma guaman kerajaan.

“Penulisan Tommy Thomas dalam buku beliau adalah tidak benar sama sekali dan memburukkan imej saya sebagai Timbalan Pendakwa Raya, selama 33 tahun, telah memegang banyak jawatan dan mengendalikan kes kepentingan awam sehingga ke peringkat Mahkamah Persekutuan.

“Tuduhan Tommy yang saya tidak mampu mendakwa dalam kes-kes berprofil tinggi seperti SRC bertujuan untuk menjatuhkan reputasi saya,” katanya seperti dipetik daripada laporan polis itu.

Mohamad Hanafiah membuat laporan itu setelah Tommy merujuk kepadanya dalam memoir “My Story: Justice in the Wilderness”, yang dilancarkan pada Isnin.

Hanafiah mengetuai pasukan pendakwaan ketika Najib didakwa melakukan rasuah berkaitan dengan dana SRC, tetapi Tommy kemudiannya melantik peguam kanan Sulaiman Abdullah dan V Sithambaram.

Pada Julai 2019, Hanafiah dipindahkan ke ILKAP di Bangi dan kekal di sana sehingga persaraannya.

Mohamad Hanafiah dilantik sebagai peguam cara agung III berikutan penstrukturan semula Jabatan Peguam Negara pada 2018 setelah Tommy dilantik sebagai Peguam Negara pada Jun tahun itu.

Beliau melapor kepada Tommy dan bertanggung jawab ke atas sektor litigasi bahagian sivil, bahagian pendakwaan dan bahagian rayuan dan perbicaraan.

Semua pejabat pengarah pendakwaan negeri melapor kepadanya.

Beliau muncul dalam laporan media pada 2018 ketika bertanggung jawab menarik balik tuduhan rasuah terhadap bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dan seorang ahli perniagaan wanita. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.