Rakyat bangkit tolak rampasan kuasa – Suu Kyi

125

2 FEB: Aung San Suu Kyi menyeru rakyat Myanmar untuk bangkit menolak rampasan kuasa yang dilancarkan oleh tentera semalam.

Pengerusi Parti Liga Demokrasi Kebangsaan Myanmar itu berkata demikian dalam kenyataan melalui laman Facebook miliknya.

“Saya menggesa rakyat Myanmar supaya jangan menerima tindakan ini dan memberikan respons yang sewajarnya dengan menolak sekeras-kerasnya rampasan kuasa oleh pihak tentera ini,” kata Kaunselor Negara Myanmar itu seperti dilaporkan CNA.

Kenyataan itu turut menegaskan, rampasan kuasa itu adalah tindakan tidak wajar dan bertentangan dengan Perlembagaan Myanmar dan kehendak pengundi.

Malah, seorang pemimpin kanan NLD berkata, rampasan kuasa ketika Myanmar belum pulih daripada pandemik COVID-19 membuktikan pihak tentera mempunyai agenda peribadi dan mengetepikan kepentingan rakyat serta negara.

Semalam, tentera Myanmar menahan Suu Kyi dan Presiden U Win Myin serta mengisytiharkan darurat selama setahun di negara itu.

Lewat malam tadi, tentera Myanmar mengumumkan seramai 24 menteri dan timbalan menteri di bawah kepemimpinan Suu Kyi sudah dilucutkan jawatan.

Mereka kemudian menamakan 11 pengganti untuk menyandang jawatan bagi portfolio kewangan, kesihatan, penerangan, ehwal luar negara, pertahanan dan ehwal dalam negeri.

Panglima Angkatan Tentera Myanmar, Jeneral Ming Min Aung Hlaing dilantik sebagai pemangku Presiden.

NLD menyifatkan tindakan tentera itu meletakkan Myanmar di bawah pemerintahan diktator.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.