Patuh SOP kalau mahu salur bantuan semasa PKP

44

2 FEB: Mana-mana pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu yang ingin menyalurkan bantuan kepada golongan sasar sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dikeluarkan kerajaan.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tindakan berkenaan penting dalam melindungi keselamatan kedua-dua pihak iaitu golongan yang dibantu dan yang memberikan bantuan berkenaan.

Beliau juga berharap rakyat dapat membantu pihak berkuasa dengan melaporkan sebarang kegiatan melanggar SOP termasuk aktiviti pengumpulan sosial seperti majlis keraian yang diadakan sepanjang PKP 2.0.

“Kita sangat mengalukan bantuan seperti mana yang dilakukan ketika banjir sebelum ini, namun mereka perlu patuh dan akur kepada SOP kerana kegagalan berbuat demikian boleh mendatangkan risiko jangkitan.

“Namun jika adanya laporan polis (berlaku perlanggaran SOP), kita serahkan kepada polis untuk mengambil tindakan,” katanya dalam sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur, hari ini.

Hari ini, pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew mendakwa beliau terpaksa menamatkan misi bantuannya ke Semporna, Sabah lebih awal selepas diberi amaran bakal dikenakan denda melebihi RM100,000 atau penjara tiga tahun jika meneruskan programnya di sana.

Dalam hantaran menerusi laman Facebook miliknya, Ebit berkata beliau berasa sayu hati dan meminta maaf kepada penduduk pulau di Sempona yang beliau sudah diislamkan kerana tidak dapat meneruskan misi bantuan.

Ebit berkata, beliau juga terpaksa menangguhkan niat membina sekolah selepas tidak dibenarkan berada di pulau-pulau di Sempona dan menghentikan misi bantuan di kawasan sekitarnya.

“Saya diberitahu antara hukuman boleh dikenakan didenda RM100 ribu atau penjara tiga tahun.

“Saya minta maaf. Saya terpaksa menangguhkan pembinaan sekolah kecil atau pusat kegunaan masyarakat setempat yang saya rancang.

“Bukan sekolah saya. Tiada caj. Lebih kepada tempat nak aktiviti dan pendidikan. Sebab dekat sana tiada tempat untuk buat begitu. Dari bot je bagi bantuan. Saya dah beli kayu-kayu. Saya dah kumpul tujuh orang guru. Semangat mereka nak mendidik. Dan menjadi sumber pendapatan mereka. Saya minta maaf ye ustaz ustazah semua,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.