COVID-19: Empat sekolah, dua tadika Sandakan ditutup

37

2 FEB : Dalam perkembangan COVID-19 Di Sabah hari ini, sebanyak empat lagi sekolah menengah di Sandakan dan sebuah Tadika swasta telah ditutup berikutan terdapatnya kes positif yang membabitkan pelajar da  guru.

Menurut, Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun, dengan penutupan empat lagi sekolah itu menjadikan lapan sekolah menengah dan dua tadika telah ditutup di Sandakan setakat ini.

“Sekolah menengah yang ditutup itu ialah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sandakan; Kolej Vokasional Sandakan; Sekolah Menengah (SM) St Cecilia dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Tun Juhar,” katanya.

Beliau menjelaskan demikian pada sidang media perkembangan COVID-19 Sabah, malam ini.

Sementara itu, situasi penularan COVID-19 di Sabah semakin stabil dengan bilangan pesakit sembuh hari ini masih mendahului kes positif baharu, ujarnya.

“Hari ini Sabah merekodkan sebanyak 276 kes baharu, menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 49,420 kes, manakala 388 pesakit COVID-19 dibenarkan keluar hospital, menjadikan jumlah kumulatif sembuh seramai 45,901 orang.

“Bagaimanapun, empat kes kematian dilaporkan hari ini, iaitu dua di Sandakan dan masing-masing satu di Kota Kinabalu dan Putatan.

“Seramai 1,951 pesakit masih menerima rawatan iaitu 645 orang di hospital, 1,299 orang di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) awam, manakala tujuh orang di Pusat Tahanan Sementara (PTS).

“Bilangan pesakit COVID-19 dalam Unit Rawatan Rapi (ICU) pula ialah 93 orang termasuk 28 orang memerlukan alat bantuan pernafasan,” katanya.

Masidi berkata, jumlah pesakit yang masih dirawat hanya menggunakan 31.87 peratus daripada 6,121 unit katil disediakan untuk pesakit COVID-19 di negeri ini iaitu 1,088 unit di hospital, PKRC awam (4,033) dan 1,000 unit lagi di PTS serta penjara.

Manakala bilangan daerah dalam Zon Merah pada hari ini menurut Masidi, turut menunjukkan penurunan dengan 18 daerah berada dalam zon itu selepas dua daerah iaitu Pitas dan Semporna turun ke Zon Jingga.

Ia menjadikan tujuh daerah kini berada dalam Zon Jingga dan dua daerah dalam Zon Kuning.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.