Cabar Darurat: 13 laporan polis terhadap Anwar

260

2 FEB: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin, mengesahkan bahawa polis menerima 13 laporan mengenai tindakan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikatakan mempertikaikan Proklamasi Darurat yang diperkenankan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah pada 12 Januari lalu.

Hamzah berkata, polis juga membuka kertas siasatan terhadap beberapa individu lain menentang Proklamasi Darurat dan mendesak Seri Paduka membatalkan proklamasi berkenaan.

“Polis membuka kertas siasatan terhadap Anwar selepas pihak berkuasa menerima 13 laporan polis berkaitan tindakan Presiden PKR berkenaan mempertikaikan proklamasi darurat diumumkan Yang di-Pertuan Agong, bulan lalu.

“Bukan hanya Anwar seorang, malah beberapa orang lagi kita siasat,” katanya dalam sidang akhbar di Kementerian Dalam Negeri, hari ini.

Difahamkan, polis akan memanggil Anwar dan beberapa pemimpin politik lain tidak lama lagi bagi melengkapkan kertas siasatan, sebelum diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Sebelum ini, Anwar yang juga Presiden PKR mencadangkan supaya semua ahli Parlimen menghantar surat kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon perkenan baginda membatalkan proklamasi darurat dan menitahkan sidang Parlimen diadakan secepat mungkin.

Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) dan Ahli Parlimen Port Dickson mengesahkan bahawa beliau sudah menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen supaya berbuat demikian dalam kadar segera.

Berikutan itu, pelbagai pihak membuat laporan polis terhadap Anwar kerana menghasut Ahli Parlimen supaya menghantar surat kepada Seri Paduka bagi mendesak pembatalan Proklamasi Darurat.

Dalam perkembangan lain, Hamzah mengesahkan sudah polis sudah membuka kertas siasatan terhadap seorang pemilik akaun Facebook didakwa membawa ajaran ‘Agama Melayu’ yang bercanggah dengan Islam.

Pada masa sama, Hamzah berkata beliau telah berbincang mengenai perkara itu dengan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JPJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, pagi tadi.

“Kita akan membuat siasatan lanjut dan berbincang dengan Peguam Negara, jika didapati ada kesalahan dilakukan, kita akan mengambil tindakan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.