Tentera pecat 24 menteri, timbalan menteri Myanmar

61

2 FEB : 24 menteri dan timbalan menteri Myanmar dipecat Junta tentera negara tersebut selepas berjaya melakukan rampasan kuasa di negara semalam.

Pemecatan itu diumumkan melalui stesen televisyen Myawaddy milik tentera mengenai pelantikan baharu portfolio pentadbiran Junta Myanmar itu.

Langkah itu dilakukan beberapa jam selepas tentera mengisytiharkan darurat setahun dan melantik seorang jeneral sebagai pemangku presiden selepas pemimpin awam, Aung San Suu Kyi dan pegawai kanan Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD) ditahan.

Beliau dan pemimpin kanan lain NLD ditahan dalam serbuan awal pagi Isnin lalu, beberapa jam sebelum sesi pertama sidang Parlimen bagi penggal baharu bermula.

Mereka yang berada di ibu kota komersial Myanmar, Yangon mengalami gangguan sistem telekomunikasi yang meluas manakala bank ditutup dan tentera yang keletihan terus melakukan rondaan di jalanan.

Hanya saluran TV Myawaddy dikendalikan tentera yang dapat diakses di televisyen, dengan semua saluran berita lain disekat.

Rampasan kuasa berlaku seminggu setelah pihak tentera mengancam mahu mengambil tindakan di atas tuduhan penipuan dalam pilihan raya November tahun lalu, yang menyaksikan NLD menang besar.

Parti pembangkang disokong tentera yang dilancarkan sebelum pilihan raya itu hanya memenangi 33 daripada 476 kerusi manakala NLD yang dipimpin Suu Kyi memenangi 396 kerusi dalam pilihan raya itu.

Tentera berkata darurat perlu diisytiharkan untuk memelihara kestabilan negara dan menuduh Suruhanjaya Pilihan Raya negara itu gagal menangani penyelewengan besar-besaran dalam pilihan raya 8 November lalu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.