22 bayi, 37 remaja positif COVID-19 di Skudai

35

2 FEB : 22 bayi serta 37 remaja dan wanita antara 67 penghuni dan pekerja rumah perlindungan Baitus Solehah di Skudai disahkan positif COVID-19 hari ini selepas menjalani beberapa siri ujian calitan sejak 28 Jan lalu.

Pengurus rumah perlindungan tersebut, Muna Liza Ismail berkata, bayi yang positif itu berusia antara 10 hari hingga setahun manakala 37 remaja dan wanita disahkan positif berumur antara 15 hingga 32 tahun.

Katanya, beliau dan suaminya serta pekerja rumah perlindungan itu turut dijangkiti wabak berkenaan.

“Saya mohon maaf kepada mereka yang terkesan. Semua penghuni yang positif telah dibawa ke Hospital Enche Besar Hajjah Khalsom, Kluang dan Hospital Permai untuk mendapatkan rawatan,” jelasnya.

Kes positif COVID-19 itu mula dikesan di rumah perlindungan berkenaan pada 28 Jan lepas apabila seorang daripada penghuni memaklumkan dirinya berasa lemah sebelum dihantar ke hospital untuk pemeriksaan.

“Dari mana punca COVID-19 di Baitus Solehah ini masih dalam siasatan. Kami tidak keluar ke mana-mana, hanya ke klinik dan hospital untuk mendapatkan rawatan. Kami juga sentiasa mematuhi prosedur operasi standard termasuk memakai pelitup hidung dan penjarakkan fizikal,” ujarnya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.