Siasatan ajaran ‘Agama Melayu’ peringkat akhir

187

1 FEB : Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary berkata, siasatan berhubung ‘Agama Melayu’ yang didakwa dibawa oleh seorang individu bernama ‘Ibu Yati’ kini berada di peringkat akhir siasatan dan akan selesai dalam tempoh terdekat.

Jelas beliau, siasatan kes tersebut telahpun diserahkan kepada Jabatan Agama Islam Negeri Selangor (JAIS) memandangkan ia berlaku di negeri berkenaan.

“Siasatan ‘Agama Melayu’ yang dibawa individu bernama ‘Ibu Yati’ atau nama sebenarnya Wan Norhayati Wan Alias kini sedang dalam peringkat akhir siasatan.

“Sebaik selesai penyiasatan oleh JAIS, kita akan buat pengumuman dan sekiranya siasatan mendapati wujud penyelewengan serta terdapat unsur ajaran sesat, JAIS akan mengambil tindakan lanjut termasuk proses pendakwaan di mahkamah,” katanya.

Ahmad Marzuk berkata demikian kepada pemberita selepas majlis sumbangan bantuan Tabung Musaadah COVID-19 JAKIM-Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) di Hospital Tumpat di sini hari ini.

Menurut Ahmad, pihaknya menerima laporan berkaitan perkara itu minggu lepas setelah tular sebuah video memaparkan satu ritual yang agak asing bagi masyarakat orang islam sebelum menyerahkan kes tersebut kepada JAIS untuk membuat siasatan.

Sementara itu, Ahmad Marzuk turut menasihati orang ramai supaya tidak cepat menghukum seseorang individu hanya berdasarkan video yang tular.

“Soal menyeleweng akidah ini membabitkan kepakaran tertentu, bukan semua orang boleh menentukan sama ada ia menyeleweng atau tidak. Jadi, perkara ini perlu diserahkan kepada pihak berkuasa agama untuk menyiasat yang mempunyai kepakaran dalam bidang ini,” tegasnya.

Media sebelum ini melaporkan pihak berkuasa sedang menyiasat dan meneliti tindakan sewajarnya berhubung isu agama baharu dikenali sebagai ‘Agama Melayu’ yang dikatakan menolak ajaran Islam.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.