PKPD Penjara Sungai Udang bermula 3 Feb

48

1 FEB: Penjara Sungai Udang, Melaka dan kuarters kakitangan penjara tersebut akan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula lusa hingga 16 Februari depan.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan itu dibuat selepas laporan peningkatan kes positif COVID-19 di Penjara Sungai Udang dan kuarters kakitangan seperti direkodkan Kementerian Kesihatan (KKM).

Menurut beliau, KKM juga mengesahkan berlaku peningkatan mendadak kes jangkitan COVID-19 dalam masa singkat dalam kalangan tahanan di lokaliti itu.

“Atas nasihat dan penilaian risiko oleh KKM, Kerajaan hari ini bersetuju untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Penjara Sungai Udang dan Kuarters Kakitangan, Melaka bermula 3 sehingga 16 Februari 2021.

“Pelaksanaan PKPD ini untuk memudahkan KKM melaksanakan saringan secara bersasar ke atas semua tahanan, kakitangan dan kontak rapat yang terlibat untuk mengawal penularan jangkitan dalam komuniti.

“Prosedur Operasi Standard (SOP) PKPD di penjara ini juga sama seperti yang diumumkan sebelum ini termasuk pergerakan keluar masuk dan lawatan oleh ahli keluarga adalah tidak dibenarkan,” katanya menerusi kenyataan media mengenai perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hari ini.

Hingga kini, beliau berkata sebanyak 113 kes positif COVID-19 direkodkan membabitkan 79 tahanan, 22 kakitangan serta 12 ahli keluarga di lokaliti itu- Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.