5.9 juta tan daun ketum bernilai RM177,690 dirampas

115

1 FEB:  Sebanyak 5.9 tan metrik daun ketum dianggarkan bernilai RM177,690, dirampas Batalion ke-18 Pasukan Gerakan Am (PGA) membabitkan 17 siri Op Benteng Covid Sempadan Darat Malaysia-Thailand dan Op Benteng Kawalan Keselamatan di Kedah dan Perlis bermula 2 Jan hingga semalam (1 Feb).

Komander Briged Utara PGA SAC Abdul Ghani Mohamad Ji berkata, dalam operasi tersebut lapan suspek ditahan melibatkan tujuh warga tempatan dan seorang warga Thailand ditahan di bawah Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952, kerana penyalahgunaan ketum termasuk mengimport, menjual, memproses dan lain-lain berkaitan bahan tersebut.

Selain itu menurutnya lagi, PGA juga berjaya merampas enam buah kereta pelbagai jenis, tiga buah motosikal dan sebuah bot berserta enjin dianggarkan bernilai RM107,800,” katanya pada sidang media di Pos Kawalan Keselamatan PB11 di sini hari ini.

“Jumlah rampasan berkurangan sejak kebelakangan ini, selepas pihaknya bersama Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Padang Besar memperketatkan lagi kawalan di sempadan negara.

“Selain itu tangkapan kumpulan penyeludup yang terlibat dalam kes tembakan anggota PGA pada  Nov tahun lalu juga, antara punca menyebabkan kes penyeludupan daun ketum semakin berkurangan,” katanya kepada pemberita dalam sidang media di Pos Kawalan Keselamatan PB11 hari ini.

Pada 24 Nov, seorang anggota PGA Sarjan Baharuddin Ramli, 54, terkorban, manakala rakannya Sarjan Norihan a/l Tari, 39, cedera parah, selepas berbalas tembakan dengan sekumpulan penyeludup, kira-kira 600 meter dari pos kawalan TS9 di Padang Besar.

Katanya harga daun ketum dilaporkan meningkat daripada RM30 sekilogram kepada RM180 sekilogram di negara jiran.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.