Tiada kompromi kesalahan dera kanak-kanak

77

31 JAN: Kerajaan sesekali tidak akan berkompromi terhadap mana-mana kesalahan yang melibatkan hak serta kebajikan kanak-kanak di negara ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun berkata, pihaknya akan memastikan tindakan tegas dapat diambil terhadap pesalah yang terlibat dengan penderaan dan salah laku kepada kanak-kanak.

“Sebagai Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, saya ingin menzahirkan rasa hiba dan kesedihan yang amat mendalam atas kematian Allahyarham adik Zubaidi Amir Qusyairi bin Abdul Malik pada 29 Januari 2021.

“Saya berkehendakkan agar kematian Allahyarham disiasat segera dengan teliti, dan hukuman yang tegas dan setimpal diberikan kepada pesalah agar perkara sebegini tidak berulang lagi, disamping menjadi pengajaran kepada para ibu bapa yang cuai dalam penjagaan anak, termasuklah yang melakukan penderaan dan salah laku kepada kanak-kanak.

“Kementerian akan terus komited meningkatkan kesedaran melalui kerjasama pelbagai pihak dalam usaha melindungi kanak-kanak sebagai tanggungjawab bersama serta memastikan tindakan tegas di ambil kepada pesalah yang terlibat dengan penderaan dan salah laku kepada kanak-kanak,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Rina turut meluangkan masa menziarahi keluarga angkat mangsa di Batu Berendam, Melaka, hari ini.

Terdahulu, kanak-kanak tersebut yang dipercayai didera oleh bapa tiri dan ibu kandungnya itu ditemukan di dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya, Melaka dengan kesan cedera dan lebam di beberapa anggota badan, Jumaat lalu.

Polis telah menahan ibu kandung dan bapa tiri mangsa masing-masing berusia 32 dan 38 tahun serta direman sehingga 5 Februari ini bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Dalam pada itu, Rina yang juga merupakan Ahli Parlimen Titiwangsa memberitahu kementerian akan terus komited meningkatkan kesedaran dalam usaha melindungi kanak-kanak sebagai tanggungjawab bersama.

Justeru, beliau dalam pada masa sama berharap agar masyarakat turut menjadi “mata dan telinga” kepada pihak kerajaan dan memupuk sikap ambil peduli kepada masalah kejiranan setempat.

“Rakyat juga diseru untuk melaporkan terus sebarang kejadian sebegini ke Talian Kasih 15999 dan Talian Whatsapp 019-26 15999 yang beroperasi 24 jam.

“Orang awam juga boleh membuat laporan di 108 Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (PKMD) di seluruh negara atau Balai Polis yang berdekatan.

“Dalam hal ini, saya turut menasihatkan kepada pihak keluarga yang berhasrat mengambil atau telah mengambil kanak-kanak ke dalam pemeliharaan, jagaan atau kawalannya perlu membuat pemakluman kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat sepertimana yang tertakluk dalam Akta Kanak-kanak 2001,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.