Cabar Proklamasi Darurat, polis siasat Anwar

1,083

29 JAN: Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang melaksanakan siasatan teliti terhadap Presiden PKR, Datuk Anwar Ibrahim berhubung kenyataannya merayu Yang di-Pertuan Agong supaya membatalkan Proklamasi Darurat.

Ketua Polis Perak, Mior Faridalathrash Wahid ketika mengesahkan perkara itu berkata, kes tersebut sedang dikendalikan Unit Siasatan Khas Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

“Laporan polis terhadap Ahli Parlimen Port Dickson itu dibuat di Kuala Lumpur.

“Kami membantu mengambil keterangan orang yang membuat laporan itu, tetapi kes itu sudah dirujuk ke Bukit Aman untuk tindakan lanjut,” katanya, hari ini.

Baru-baru ini, Anwar dilaporkan menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha bagi merayu Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah membatalkan perisytiharan darurat dan mengadakan sidang Parlimen secepat mungkin.

Pada 12 Januari lalu, Seri Paduka memperkenankan darurat dilaksanakan hingga 1 Ogos atau lebih awal, jika jumlah kes COVID-19 dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

Sejak itu, Anwar mempertahankan tindakannya dengan berkata, ia bukannya pengkhianatan.

Beberapa hari lalu, beliau mendakwa 114 atau 115 Ahli Parlimen menolak usul darurat daripada kerajaan Perikatan Nasional dan mahu sidang Parlimen diadakan.

Beliau turut memfailkan permohonan untuk kebenaran bagi memulakan semakan kehakiman terhadap peranan Perdana Menteri dalam Proklamasi Darurat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.