Ajaran Agama Melayu sesat lagi menyesatkan

631

29 JAN: Pihak berkuasa perlu menyiasat ajaran sesat yang dikenali sebagai Agama Melayu yang dibawah oleh seorang individu yang dikenali sebagai Ibu Yati.

Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM), Nasrudin Hassan berkata, orang ramai juga dinasihatkan supaya jangan terpengaruh dengan ajaran sesat tersebut.

“Makin mencabar tugas dakwah kita semua pada zaman mutaakhir ini. Sehari dua ini kecoh pula dengan lahirnya agama baru yang dikenali sebagai Agama Melayu. Menggunakan lafaz syahadah yang pelik (seperti yang saya dengar lafaznya iLa Ha iLa Ra iLa Ma) dan disambung dengan pengakuan ‘Aku Melayu’ sebanyak tujuh kali.

“Menolak ajaran Islam yang dianggap sebagai Islam arab. Kononnya mereka membawa Islam Melayu. Insya-Allah, dari sudut penguatkuasaan, pihak berkuasa agama sedang menyiasat dan merencana tindakan berhikmah.

“Bagi agensi dakwah seperti YADIM pula senantiasa siap untuk memberi kefahaman dan pemurnian aqidah serta fikrah,” katanya dalam satu kenyataan menerusi laman Facebook miliknya, hari ini.

Rakaman video tentang kegiatan pengikut ajaran tersebut tular dalam media sosial termasuk Facebook sejak beberapa hari lalu.

Netizen mempersoalkan beberapa dakwaan tidak masuk akal yang dibuat oleh seorang wanita dipercayai pengasas kumpulan tersebut berhubung akidah Islam.

Beliau menegaskan, ajaran Agama Melayu memang jelas bersifat sesat lagi menyesatkan.

“Saya sendiri pernah mengenali beliau sepintas lalu lewat 20 tahun yang lalu semasa beliau masih belajar,” jelasnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.