Guna budi bicara jika ada keperluan rentas negeri

130

28 JAN : Pihak polis diberi kebenaran menggunakan kuasa budi bicara terhadap larangan membenarkan seseorang indivdu untuk merentas negeri ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, mengakui larangan seperti diwartakan pihak Peguam Negara itu tidak boleh terlalu khusus, sebaliknya perlu merangkumi kepentingan semua individu khususnya buat mereka yang menetap di sempadan negeri dan daerah yang mengalami masalah untuk mendapatkan keperluan harian

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan memberi kebenaran kepada polis untuk menggunakan budi bicara terhadap masyarakat, bersandarkan beberapa kepentingan tertentu.

“Rentas negeri tidak dibenarkan namun saya harap pihak polis menggunakan budi bicara dalam kes seperti ini memang munasabah untuk membenarkan rentas negeri membeli barang keperluan harian kerana itulah bandar yang dekat dengan mereka berbanding bandar di negeri tempat yang mereka tinggal.

“Kalau (contoh) Ulu Bernam hanya tiga kilometer nak ke Tanjung Malim berbanding mereka nak ke Pekan Kuala Kubu Bahru yang melebihi radius 10 kilometer, lebih baik mereka pergi ke Tanjung Malim. Lagipun ke pekan di negeri mereka lebih jauh dan melebihi jarak yang telah dibenarkan,”katanya menerusi sidang media di Kementerian Pertahanan, Kuala Lumpur, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan media berkenaan terdapat penduduk di Hulu Bernam, Selangor yang memohon pertimbangan kerajaan untuk merentas negeri ke Tanjung Malim, Perak yang lebih dekat jaraknya bagi mendapatkan bekalan keperluan harian.

Dalam pada itu, menjawab berkenaan trend peningkatan kes positif COVID-19 banyak berlaku di tempat kerja khususnya kilang, Ismail memberitahu kerajaan sentiasa bertegas dengan pihak majikan dan menekankan dua perkara yang wajib diambil perhatian serius oleh mereka

“Yang pertama, pekerja-pekerja warga asing wajib membuat saringan swab test dan kalau gagal, tindakan akan diambil dan kedua jika berlaku kes positif di kilang mereka, kita akan tutup kilang mereka.

“Setakat ini, dimaklumkan oleh MITI, sembilan kilang telah ditutup kerana gagal mematuhi SOP termasuk ada jangkitan COVID-19 dan sebagainya. Selain itu, 16 premis bukan kilang juga telah ditutup oleh MITI.

“Jadi, kita memang memandang serius dari segi untuk kita pastikan tiada jangkitan di kilang sama ada ditutup sementara sehingga kes selesai dan kedua pastikan pekerja mereka bebas dari COVID-19. Itu antara tindakan kerajaan bagi menjamin sektor perkilangan tidak menyumbang kepada kenaikan kes COVID-19 di negara ini,”katanya.

Sementara itu, berhubung Task Force Operasi Pematuhan, Ismail memberitahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan seramai 494 individu semalam atas kesalahan ingkar arahan Perintah Kawalan Pergerakan Pergerakan (PKP).

Beliau berkata, daripada jumlah itu, seramai 464 individu dikompaun manakala 29 orang pula direman serta seorang direman

“Antara kesalahan ingkar SOP termasuklah tidak memakai pelitup muka (112), gagal menyediakan peralatan/merekod butiran diri/pelanggan (67), rentas daerah/negeri tanpa kebenaran (62), tiada penjarakan fizikal (56), dan lain-lain (197).

“Task Force akan terus mempertingkatkan pemeriksaan serta mengambil tindakan ke atas pemilik premis dan orang awam yang tidak mematuhi SOP PKPP yang ditetapkan. Kawalan Sempadan Negara,” katanya.

Berhubung Op Benteng semalam, beliau memberitahu, pasukan keselamatan berjaya menahan 21 pendatang asing tanpa izin (PATI) serta merampas dua buah kenderaan darat.  – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.