PKP zon merah Sarawak dilanjutkan hingga 14 Feb

67

27 JAN : Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Datuk Douglas Uggah Embas berkata, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di bahagian Sibu yang dijadual tamat Jumaat ini, dilanjutkan sehingga 14 Feb ini.

Katanya, kerajaan negeri membuat keputusan itu ekoran jumlah kes positif di Sarawak masih tinggi serta bilangan kawasan hijau semakin berkurangan.

“Setakat hari ini hanya tinggal 11 daripada 40 daerah di Sarawak berstatus hijau. Ini menunjukkan situasi COVID-19 di Sarawak belum lagi terkawal.

“Kerajaan negeri juga memutuskan untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di bahagian-bahagian lain di Sarawak yang bakal tamat pada Ahad ini, sehingga 14 Feb,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media harian COVID-19 di sini hari ini.

Uggah yang juga Timbalan Ketua Menteri Sarawak berkata, negeri itu hari ini mencatatkan 70 kes positif COVID-19 hari ini sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan kes positif COVID-19 di Sarawak meningkat kepada 3,774 kes.

“Sarawak hari ini merekodkan satu kes kematian akibat COVID-19 di Sibu, menjadikan jumlah keseluruhan kematian meningkat kepada 34 kes.

“Trend jangkitan semasa COVID-19 di negeri itu, Uggah berkata gelombang ketiga pandemik itu tidak menentu dengan angka yang naik dan turun.

“Kami diberi taklimat bahawa terdapat petunjuk bahawa trend (kes positif) akan turun. Tetapi saya harap rakyat jangan leka dan rakyat jangan fikir keadaan sudah selamat.  Wabak ini masih belum berakhir,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.